GENAS nesúhlasí s celoplošným znižovaním cien liekov

štvrtok, 01. február 2007, 15:43

Asociácia generických výrobcov (GENAS) nesúhlasí s celoplošným znížením cien liekov o 5 až 7 %, ako to deklaroval minulý týždeň minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Výrobcovia generických liekov na Slovensku už nemajú priestor na ďalšie znižovanie ich cien. „Takéto opatrenie môže ohroziť ich ďalšie zotrvanie na slovenskom trhu,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej besede prezident asociácie GENAS Christian Wieser, píše agentúra SITA.

GENAS, Slovenská asociácia farmaceutických výrobcov orientovaných na výskum a vývoj, ako aj Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok o celoplošnom znižovaní cien liekov rokovali začiatkom januára aj s ministerstvom zdravotníctva.

„GENAS od začiatku diskusie odmietal takýto prístup a snažil sa problém analyzovať v širších súvislostiach,“ doplnil Wieser. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Zentiva, a.s. Alexandra Černáka je celoplošné znižovanie cien liekov nesystémovým krokom. „Realizácia plánovaného cenového opatrenia neprinesie systému želanú úsporu, ale naopak, len na krátky čas oddiali problémy, ktoré súvisia so súčasným fungovaním systému,“ dodal Černák. Podľa neho by mal rezort zdravotníctva o znižovaní cien liekov rokovať s výrobcami originálnych liekov, ktorí majú priestor na znižovanie cien. „My nebránime ministerstvu, aby znižovalo ceny liekov. My však na to priestor nemáme,“ uzavrel Černák.

Minister Valentovič minulý týždeň na tlačovej besede tvrdil, že na celoplošnom znížení cien liekov sa dohodol so zástupcami majiteľov lekární, s výrobcami a distribútormi. Rezort zdravotníctva očakáva, že sa tak na liekoch ušetrí asi 1 mld. Sk. Cenové opatrenie by malo platiť od 1. apríla.

GENAS je združenie právnických osôb združujúce výrobcov generických liekov. Vzniklo v roku 2000 a združuje 19 farmaceutických spoločností.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia