Od 15. marca sa znižujú ceny liekov o 6,6 %

pondelok, 19. február 2007, 15:36

Ministerstvo zdravotníctva znižuje ceny liekov od 15. marca s výnimkou hromadne vyrábaných liekov, ktoré nie sú viazané na lekársky predpis a ktoré nie sú uvedené v zozname liečiv. „Dôvodom na znižovanie cien je posilňovanie koruny k euru a americkému doláru,“ uviedol minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Cenovej regulácii podlieha cena výrobcu a dovozcu. Lekárenská a veľkodistribučná marža zostávajú nezmenené. Zníženie cien liekov má podľa ministra priniesť úsporu 1,5 mld. Sk, uvádza agentúra SITA.

Celkový počet liekov je 5 065. Znížené ceny o 6,6 percenta sa týkajú 4 117 liekov.  Slovenská lekárnická komora požadovala, aby bolo zavedené určité prechodné obdobie, v ktorom by dokázali lekárne znížiť svoje zásoby a mohli skôr nakupovať lieky s nižšími cenami. „Dohodli sme sa na kompromisnom riešení, že cenové opatrenie vyjde k 15. marcu a nová kategorizácia k 1. aprílu. Myslím, že majú dostatočný čas na to, aby sa dokázali zásob zbaviť,“ uviedol Valentovič.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia