Maďarský minister zdravotníctva podal demisiu

streda, 04. apríl 2007, 19:06

Maďarský minister zdravotníctva Lajos Molnár dnes prekvapujúco podal demisiu. Z funkcie odstupuje k 6. aprílu 2007. Premiér Ferenc Gyurcsány demisiu prijal. Dôvody, ktoré Molnára viedli k rezginácii zatiaľ nie sú známe.

O Molnárovom nástupcovi rozhodnú liberálni Slobodní demokrati, ktorým kreslo ministra zdravotníctva patrí podľa koaličnej dohody. Medzi možnými kandidátmi sa spomína odborník na zdravotníctvo Péter Mihályi ako aj štátna tajomníčka ministerstva Ágnes Horváthová.

Pod Molnárovým vedením nastúpilo maďarské zdravotníctvo minulý rok najzásadnejšiu reformu vo svojej histórii. Filozofia zmien je podobná slovenskej reforme zdravotníctva, ktorá bola pre Molnára jednou z inšpirácií. Po ohlásení plánovaných zmien sa Lajos Molnár stal najnepopulárnejším vládnym politikom.

Prvá fáza reformy sa už skončila, naďalej však zostáva nedoriešená otázka poistného systému. Koncept reformy počítal so zavedením pluralitného modelu zdravotného poistenia, ktorý by nahradil súčasný monopolný model. Analytici pri hľadaní dôvodu Molnárovho odstúpenia nevylučujú, že sa ministrovi nepodarilo presadiť zmenu poistného systému voči silnejšiemu koaličnému partnerovi – sociálnym demokratom premiéra Gyurcsánya.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia