Referendum v Maďarsku predstavuje stop štrukturálnym reformám

streda, 19. marec 2008, 17:00

Reforma zdravotníctva v Maďarsku sa po rezignácií Lajosa Molnára v marci 2007 stala centrálnym dejiskom politického boja. Tým, že premiér Ferenc Gyurcsány rezignáciu ministra Molnára prijal, zároveň odmietol jeho koncepciu reformy poistného systému. Tá bola založená na holandskom modeli, konkurencii súkromných zdravotných poisťovní a limitovanej úlohe štátu ako regulátora zdravotného trhu.

Molnárove krátke pôsobenie (menej ako 12 mesiacov) však bolo plné potrebných stabilizačných opatrení zdravotnej politiky:

  • zaviedol poplatky u lekára, u špecialistu a za pobyt v nemocnic

  • zaviedol Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

  • znížil počet lôžok o viac ako 10 000

  • liberalizoval liekovú politiku a zároveň znížil výdavky na liek

Výsledkom jeho pôsobenia je stabilizovaný systém. Podľa odhadov Inštitútu pre strategický výskum zdravotníctva ESKI sa monopolná zdravotná poisťovňa OEP po viac ako 12 rokoch opäť dostane do prebytkového hospodárenia (Graf 1).

Graf 1: Hospodárenie zdravotnej poisťovne OEP v Maďarsku v mld. HUF v bežných cenách

Zdroj: ESKI, 2008

Nástupkyňa Lajosa Molnára pani Ágnes Horváth bola pri nástupe do funkcie v mimoriadne zložitej situácii. Holandský, pro-trhovo orientovaný model zdravotného poistenia bol zamietnutý a vláda nemala žiadnu inú reformnú agendu, a tak sa v júni 2007 zrodil tzv. kompromisný model. Hybrid, o ktorom autor píše v inom článku.

V konečnom dôsledku však nebol dôležitý zákon, ale politika okolo neho. Poplatky a nový návrh systému zdravotného poistenia sa stali ústrednou témou boja vo vnútri koalícií ako aj boja medzi koalíciu a opozíciou. Nový zákon o zdravotných poisťovniach bol nakoniec v decembri 2007 prijatý a prežil aj prezidentovo veto. Neprežili však poplatky.

Opozičná strana FIDESZ totiž iniciovala referendum, v ktorom sa hlasovalo o troch otázkach. Dve sa týkali poplatkov v zdravotníctve a jedna poplatkov za vysokoškolské štúdium. Aj keď sa očakávala vysoká účasť, výsledky referenda prekvapili všetkých.

K urnám prišlo 50,51 % voličov a proti poplatkom sa vyjadrilo viac ako 82 % hlasujúcich (Graf 2). Komentátori situáciu označujú ako veľké víťazstvo Viktora Orbána – lídra opozície.

Toto víťazstvo však nie je dobrá správa pre maďarských občanov. Znamená totiž riziko, že žiadna z budúcich vlád nebude chcieť robiť bolestivé, avšak mimoriadne dôležité štrukturálne reformy. Maďarsko stále trpí vysokými daňami, vysokým deficitom verejných financií a sužuje ho veľmi nízky hospodársky rast na úrovni 1 %. Ratingová agentúra Standard & Poor’s 14. 3. 2008 znížila ratingový výhľad Maďarska na negatívny s odôvodnením na zhoršujúcu sa perspektívu udržateľnej konsolidácie verejných financií.

Kým v deväťdesiatych rokoch bolo Maďarsko lídrom reforiem (najmä za čias Lajosa Bokrosa, 1995-96), dnes musíme konštatovať, že stagnuje. Od roku 2002 sa jeho HDP na hlavu zvýšilo len veľmi mierne. Kým Slovensko dokázalo vďaka reformám zvýšiť HDP na hlavu v parite kúpnej sily z 54,3 % priemeru EÚ27 na 69,8 %, tak Maďarsko zvýšilo svoje HDP na hlavu v rovnakom období zo 61,7 % iba na 63,5 %. Reformami v dlhodobom horizonte získavajú všetci – aj tí, ktorí v krátkodobom horizonte dočasne strácajú. Je škoda, že Maďari sami sebe zobrali šancu na rýchlejšie zbohatnutie.

Graf 2: Účasť a výsledky maďarského referenda z 9. marca 2008

Účasť
Oprávnených voličov:
8 040 125
Výsledky
Otázka 1: zrušenie poplatkov v nemocniciach
Otázka 2: zrušenie poplatkov u lekárov
Otázka 3: zrušenie poplatkov vo vysokom školstve

Zdroj: maďarská Národná volebná kancelária, www.valasztas.hu, 2008

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia