Bodka za kauzou hromadnej pripomienky

štvrtok, 31. máj 2007, 16:54

Ministerstvo zdravotníctva nepostupovalo v súlade s legislatívnymi pravidlami vlády (LPV), keď neuskutočnilo rozporové konanie so zástupcami verejnosti v súvislosti s hromadnou pripomienkou k návrhu zákona, ktorý nariaďoval povinné prepoisťovanie poistencov do štátnych zdravotných poisťovní. Toto konštatovanie je záverom prešetrovania sťažnosti Úradom vlády SR.

Ministerstvo zdravotníctva sa odmietlo vo februári zaoberať hromadnou pripomienkou občanov, ktorí využili svoje právo pripomienkovať návrh novely zákona o zdravotnom poistení. LPV pritom ministerstvu stanovujú povinnosť vykonať tzv. rozporové konanie v prípade, ak sa s pripomienkou stotožní aspoň 500 občanov a ich pripomienke ministerstvo nevyhovie.

Pre nerešpektovanie LPV podali organizátori hromadnej pripomienky sťažnosť na ministra zdravotníctva, ktorú adresovali predsedovi vlády Robertovi Ficovi.

Po niekoľkých týždňoch skúmania, počas ktorých Úrad vlády SR overoval, či uvedení signatári podporili danú pripomienku, sa celá záležitosť končí. V posledný májový deň bolo zástupcom verejnosti doručené záverečné stanovisko Úradu vlády SR, v ktorom sa uvádza : „Tým, že ministerstvo zdravotníctva neuskutočnilo rozporové konanie so zástupcom verejnosti, nepostupovalo v zmysle čl. 10 ods. 6 LPV… Keďže zo strany verejnosti boli splnené podmienky podávania hromadnej pripomienky, orgán prešetrujúci sťažnosť ju kvalifikoval ako opodstatnenú. Na základe zisteného nedostatku bolo ministrovi zdravotníctva SR uložené prijať opatrenia na zamedzenie opakovania sa zisteného nedostatku a príčin jeho vzniku.“

Aj vďaka podporovateľom hromadnej pripomienky, aj vďaka následnému rozruchu sa dá povedať, že nápad s prepoisťovaním detí, dôchodcov či nezamestnaných je záležitosťou minulosti. Škoda len, že na to bolo potrebné minúť toľko času a energie.

Ďakujeme všetkým, ktorí túto iniciatívu podporovali, ako aj spoluorganizátorom z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, INESS, a Občianskej konzervatívnej strany.

Health Policy Institute

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia