Hromadná pripomienka: 1279 podpisov

streda, 13. jún 2007, 17:30

Iniciátori hromadnej pripomienky za zachovanie plurality zdravotných poisťovní dnes doručili do podateľne ministerstva zdravotníctva hárky s menami 1279 občanov, ktorí sa dosiaľ stotožnili s hromadnou pripomienkou. Informácie o menách občanov, ktorí sa stotožnili s pripomienkou sú zároveň priebežne zasielané na ministerstvo elektronickou formou na e-mailovu adresu, ktorú pre tento účel určilo ministerstvo.

Obsahom hromadnej pripomienky je návrh vypustiť z pripravovanej novely zákona o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou tie ustanovenia, ktoré zdravotným poisťovniam zakazujú vytvárať zisk a znižujú výšku prevádzkových nákladov zo 4 % na 3 %. Hromadnú pripomienku iniciovala skupina občanov predovšetkým z nasledovných organizácií: Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz, Občianska konzervatívna strana a Health Policy Institute.

Občianska konzervatívna strana, Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, Health Policy Institute a INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Pripomienka bola minulý týždeň zverejnená prostredníctvom internetového denníka www.changenet.sk, kde sa k nej môžu pripojiť aj občania.

Dnes uplynie lehota, ktorú pre pripomienkovanie stanovilo ministerstvo zdravotníctva. Ministerstvo však skrátilo lehotu na pripomienkovanie návrhu zákona z 15 pracovných dní na 6 pracovných dní, hoci na to neexistujú dôvody predpokladané Legislatívnymi pravidlami vlády SR. V pondelok 11.6.2007 sme na toto porušenie Legislatívnych pravidiel vlády upozornili ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča a vyzvali sme ho, aby predĺžil termín pre pripomienkovanie návrhu zákona najmenej do 26.6.2007, aby bola dodržaná lehota 15 pracovných dní. Ministerstvo doteraz na naše upozornenie nereagovalo. Vzhľadom na to sme sa rozhodli, že umožníme občanom, aby podporili hromadnú pripomienku v termíne, ktorý stanovujú Legislatívne pravidlá vlády, teda až do 26.6.2007.

Ondrej Dostál, Občianska konzervatívna strana

Juraj Petrovič, Občianska konzervatívna strana

Peter Gonda, Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika

Peter Pažitný, Health Policy Institute

Tomáš Szalay, Health Policy Institute

Juraj Karpiš, INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia