Míľniky k euru

pondelok, 10. december 2007, 13:00

Vývoj cien znovu vyvolal znepokojenie

Už v septembri došlo k nepriaznivému zlomu vo vývoji cenovej hladiny: Dovtedy čoraz miernejšia inflácia zrazu nabrala na intenzite. Medziročná inflácia sa zrýchlila na 2,8 % (v júli a auguste 2,3 %), čo vyvolalo rad ustarostených komentárov ohľadne splnenia či nesplnenia inflačného kritéria pre prijatie eura. Následne v októbri sa medziročná miera inflácie dostala až na hodnotu 3,3 %. Spotrebiteľské ceny, merané harmonizovaným indexom (a ten je rozhodujúci pri prijímaní eura), sa v októbri na medziročnej báze zvýšili o 2,4 % (v septembri o 1,7 %).

Zrýchlenie rastu cenovej hladiny sa však aspoň čiastočne očakávalo, z troch dôvodov:

  1. Prvým dôvodom je nízky štatistický základ z minulého roka, keď klesali ceny pohonných látok
  2. Druhým dôvodom bol avizovaný rast cien potravín. Rozsah tohto efektu však bolo ťažké odhadnúť. Vedelo sa, že tento faktor prítomný bude, ale nevedelo sa v akom rozsahu. Silný nárast cien potravín vykázali aj susedné krajiny, ide o globálny jav.
  3. Ceny pohonných hmôt zaznamenali po trinástich mesiacoch opäť medziročný rast.

Dopytové inflačné tlaky sú utlmené. Priemerná medziročná miera harmonizovanej inflácie za 12 mesiacov bola v októbri na úrovni 2,1% (rovnako aj v septembri). V čase hodnotenia pripravenosti na prijatie eura, teda na jar budúceho roku, možno očakávať hodnotu harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien na hodnote 1,7 % – 1,8 %, čo by malo byť takmer o jeden percentuálny bod nižšie ako je maastrichtský limit. Medziročná dynamika inflácie by sa totiž mala už v novembri oproti októbru 2007 spomaliť, predovšetkým vplyvom očakávaného spomalenia medziročnej dynamiky regulovaných cien energií (ide o bázický efekt zvyšovania cien energií v rovnakom období minulého roka).

Prijatý bol zákon o zavedení eura

Parlament prijal zákon, ktorého cieľom je dosiahnuť plynulý a bezproblémový prechod k používaniu eura. Ustanovenia zákona sa týkajú duálneho obehu a oceňovania (Sk aj EUR), pravidiel výmeny po zániku pôvodnej meny a pod. Prostredníctvom tohto zákona sa novelizuje aj Zákon o NBS- Národná banka stráca kompetenciu emitenta peňazí a túto kompetenciu získava ECB. Časť ustanovení zákona nadobúda účinnosť už v januári 2008, ale časť až v momente stanovenia.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia