Podľa MZ degresívna prirážka ušetrí 400 mil. ročne

streda, 05. december 2007, 18:26

Zavedenie degresívnej obchodnej prirážky v liekovej politike prinesie podľa ministerstva zdravotníctva v prvom roku úsporu 300 až 400 mil. Sk. Ako uviedla hovorkyňa MZ Silvia Balázsiková v ďalšom roku by mala úspora vzrásť na 700 až 800 mil. Sk. „V prípade voľnopredajných liekov možno očakávať, že ceny budú klesať na základe trhových mechanizmov a dostupnosť pre pacientov sa zlepší. Rovnako sa skvalitní dostupnosť liekov pre nemocnice, vzhľadom na zníženie koncovej ceny liekov,“ dodala Balázsiková.

Cieľom degresívnej obchodnej prirážky je podľa rezortu zdravotníctva nájsť úsporu spôsobom, keď drahší liek bude mať menšiu prirážku a lacnejšie lieky vyššiu so zachovaním pôvodnej výšky doplatku pacienta. „Obavy niektorých subjektov, ktoré naznačujú, že v lekárňach nastanú problémy a časovo nebude možné stihnúť precenenie liekov, sú neopodstatnené a zbytočné. Ceny liekov sa menili aj od 1. januára tohto roka pri znížení 10-percentnej sadzby dane z pridanej hodnoty a lekárne zvládli prechod na nové ceny bez problémov,“ uviedla Balázsiková. Podľa nej degresívna obchodná prirážky je účinným riešením regulácie spotreby liekov a prinesie úspory v systéme.

Slovenská lekárnická komora (SLeK) nie je spokojná so zavedením degresívnej marže v podobe, ako má platiť od januára budúceho roku. Ako uviedol v polovici novembra člen Prezídia SLeK Tomislav Jurik, takto ušetrené peniaze budú lekárnikom chýbať. „Ministerstvo zdravotníctva by sa malo pozrieť na iné oblasti, v ktorých sa zo systému vytrácajú celé miliardy korún,“ skonštatoval vtedy Jurik, uvádza agentúra SITA.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia