Alternatívy financovania maďarského zdravotníctva

streda, 02. apríl 2008, 11:52

Maďarská opozičná strana Fidesz, ktorá organizovala nedávne úspešné referendum za zrušenie zdravotníckych poplatkov, dodnes nepredstavila svoju stratégiu financovania zdravotníctva. Ešte pred referendom, ktorým prišli zdravotnícke zariadenia v Maďarsku o časť peňazí Fidesz tvrdil, že predstaví svoj plán ako vykryť deficit, ktorý vznikol zrušením poplatkov.

Maďarská vláda sa prikláňa k alternatíve preskupenia peňazí z jednej oblasti do druhej. Tamojší lekári to však odmietajú a tvrdia, že prerozdeľovanie financií ja najhorší možný variant. Do rezortu je podľa nich potrebné naliať peniaze zvonku.

Alternatívy financovania zdravotníctva priblíži už 10. apríla v Bratislave štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Maďarska Gyula Kincses, ktorý vystúpi na konferencii „Zdravie je luxus – Vieme ako ho financovať?“.

Konferenciu organizuje Health Policy Institute a pozvanie prijali okrem Gyulu Kincsesa aj štátny tajomník ministerstva financií SR František Palko, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Českej republiky Pavel Hroboň, viceguvernér NBS Martin Barto a mnohí renomovaní odborníci v oblasti zdravotníctva.

Zástupcovia Health Policy Institute predstavia na bratislavskej konferencii stratégiu financovania zdravotníctva do roku 2025, v ktorej sa okrem iného venujú aj mechanizmu priamych poplatkov, ktoré sú často chápané ako výhodný spôsob zvyšovania doplnkových zdrojov v zdravotníctve.

„V prípade nulových poplatkov pacienti využívajú zdravotnícke služby nadmerne, lebo priamo neznášajú finančné dôsledky ich čerpania, a tak im pripisujú nižšiu spotrebiteľskú hodnotu ako je ich reálna hodnota. Zavedenie poplatkov tak znižuje nadmerné využívanie zdravotnej starostlivosti, a zároveň vytvára u pacientov pocit zodpovednosti za svoj zdravotný stav. Systém poplatkov však musí byť citlivo nastavený, aby nezabraňoval chudobným vrstvám v dostupnosti zdravotných služieb“, píše sa v štúdii z dielne HPI.


Gyula Kincses / Štátny tajomník maďarského ministerstva zdravotníctva s bohatými skúsenosťami z analyzovania zdravotníckeho systému. Pôsobil ako riaditeľ Inštitútu pre strategický výskum v zdravotníctve, v rokoch 1998 – 2000 bol hlavným poradcom vlády v strategickom analytickom centre. Je nositeľom Zlatého Kríža za zásluhy Maďarskej republiky.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia