Míľniky k euru

piatok, 09. máj 2008, 12:00

Slovenská ekonomika v čisto kvantitatívnej rovine splnila konvergenčné kritériá pre prijatie eura. Znamená to, že číselné hodnoty piatich sledovaných parametrov (inflácia, dlhodobé úroky, verejný dlh, deficit verejných financií, výmenný kurz) sa dostali do stanoveného intervalu. Teraz musí slovenská ekonomika obstáť aj pri hodnotení v kvalitatívnej rovine. 

Možno očakávať diskusiu s orgánmi EÚ o tom, ako spoľahlivo a udržateľne boli kritériá splnené. Originalitou slovenskej ekonomiky je dlhodobé a výrazné posilňovanie domácej meny v procese prípravy na vstup do eurozóny. S týmto javom orgány EÚ nemajú dostatočné skúsenosti a možno práve preto bude diskusia ešte zaujímavejšia. Reprezentanti slovenskej ekonomiky budú musieť presviedčať o tom, že posilňovanie meny nie je hlavným protiinflačným faktorom pre Slovensko a že po zafixovaní kurzu nedôjde k prudkému oživeniu inflácie. Výsledok tejto diskusie možno očakávať už v máji.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia