Dodávatelia štátnych poisťovní sú blízki Smeru

štvrtok, 16. október 2008, 15:23

Štátne zdravotné poisťovne sa zbavili starých dodávateľov liekov a uprednostnili firmu Martek Medical, ktorá patrí pod českú finančnú skupinu Agel. Tá podozrivo rýchlo získala biznis za stovky miliónov korún. Sedia v nej ľudia blízki predsedovi parlamentu a podpredsedovi Smeru Pavlovi Paškovi, konštatuje v najnovšom vydaní týždenník Žurnál.

Česká finančná skupina Agel sa v slovenskom zdravotníctve začala výrazne presadzovať od roku 2006, keď nastúpila nová vláda. Má väčšinový podiel v zdravotnej poisťovni Apollo, získala nemocnicu v Krompachoch a najnovšie sa cez Martek Medical stal aj dôležitým distribútorom liekov. Holding Agel sídli v Českej republike a ovláda ho miliardár Tomáš Chrenek.

Ako dodávateľa lieku určeného na liečbu po infarkte si Martek vybrala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. Bez súťaže. Všetko sa udialo veľmi rýchlo, tesne predtým ako začala 1. júla platiť novela zákona, podľa ktorej musia zdravotné poisťovne robiť na nákup liekov verejnú súťaž. Riaditelia nemocníc sa o zmene dozvedeli z listu, ktorý im poslal riaditeľ sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti v poisťovni Martin Višňanský. List však odišiel až 17. júla a od 21. už mali nového dodávateľa, píše Žurnál.

Martek Medical dostala podľa Žurnálu rozsiahle objednávky na centrálne nákupy liekov od VšZP len pár dní po tom, čo Agel kúpil od Dušana a Martina Machovcov firmu Fakon, a. s., a premenoval ju. V predstavenstve Fakonu bol pred svojím vstupom do politiky aj predseda parlamentu a podpredseda Smeru Pavol Paška. Agel nekúpil len Fakon, a.s., ale aj spriaznené firmy. Napríklad aj Fakon Pharm, s. r. o, v ktorej mal Pavol Paška podiel. 28. februára tohto roku ho však obchodný súd z firmy vymazal a podiel previedol na Dušana a Martina Machovcov. Tí firmu 11. apríla predali Agelu. Ako blízko má Košičan Dušan Mach k súčasnej vláde, dobre ilustruje aj to, že ho Smer nominoval do funkcie v dozornej rady štátneho podniku Transpetrol. Dušan Mach a Pavol Paška sú okrem toho susedia v luxusnej vile v Košiciach, informuje týždenník.

Všeobecná zdravotná poisťovňa je štátna akciová spoločnosť, ktorej jediným akcionárom je ministerstvo zdravotníctva. Predseda predstavenstva VšZP Martin Višňanský, ktorý rozhodol o biznise pre Martek Medical, je podriadený ministrovi zdravotníctva Richardovi Rašimu (nominant Smeru). Višňanského do čela najväčšej poisťovne vymenoval od 1. marca 2008 bývalý minister Ivan Valentovič, ktorý bol tiež za Smer. Priazeň štátnej poisťovne sa sústredila na firmu Martek Medical práve po dosadení Višňanského. Už o mesiac neskôr získala zákazky za stovky miliónov korún od oboch štátnych zdravotných poisťovní Všeobecnej zdravotnej a Spoločnej zdravotnej.

Poisťovne sa obhajujú, že dôvodom výmeny distribútorov bola lepšia cena a know-how. Tvrdí to aj hovorkyňa skupiny Agel Mária Adamíková. Aké ceny, či presnejšie akú maržu si Martek prihodil, Žurnálu Adamíková neprezradila, pretože podľa nej to je obchodné tajomstvo. K marži sa nebola ochotná vyjadriť ani VšZP.

Podľa Tomáša Szalaya z Health Policy Institutu zdravotné poisťovne hospodária s verejnými zdrojmi a preto by mali povinne zverejňovať, na čo ich použili, čiže v tomto prípade by mali informovať aj o marži. Namiesto toho sa poisťovne, najmä štátne, odvolávajú na obchodné tajomstvo a požehnáva im to aj ministerstvo.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia