Odborári pripúšťajú ústupky pri zvyšovaní miezd

streda, 11. február 2009, 11:35

Finančnú krízu si začínajú uvedomovať aj zdravotnícki odborári. Kým prednedávnom trvali na zvýšení miezd o 10 %, v súčasnosti už pripúšťajú obmedzenie svojich požiadaviek. „Všetko bude závisieť od rokovaní so zástupcami nemocníc,“  povedal ďalej pre agentúru SITA predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. Zároveň však upozornil, že v žiadnom prípade nepripustia prepad miezd. „Určite by mali kopírovať aspoň infláciu,“  vyhlásil Szalay.

Odborári si podľa neho uvedomujú, že ak príde o prácu veľký počet ľudí, klesnú príjmy zdravotných poisťovní a nebude možné navýšiť platby pre nemocnice tak, ako očakávali. „Mzdy v zdravotníctve však stále zaostávajú za priemernou mzdou v národnom hospodárstve,“ pripomenul Szalay.

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb rokuje so zdravotníckymi zariadeniami o raste miezd už niekoľko mesiacov. Text kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa predložili ešte v lete 2008. Mzdy zdravotníkov sa mali pôvodne zvyšovať od októbra minulého roka. Už tento týždeň by sa zástupcovia zamestnancov mali pred sprostredkovateľom stretnúť s predstaviteľmi Asociácie fakultných nemocníc. Termín vyjednávania s asociáciou menších nemocníc ešte nie je stanovený. Zdravotnícke zariadenie však dlhodobo upozorňujú, že na zvyšovanie miezd nemajú dostatok finančných prostriedkov.

Mzdy v zdravotníctve sa naposledy zvyšovali v roku 2008. Odborári sa s fakultnými nemocnicami dohodli na 10-percentnom raste od 1. februára uplynulého roka. S menšími zdravotníckymi zariadeniami bola situácia komplikovanejšia.

Asociácia nemocníc Slovenska totiž opakovane deklarovala, že na rast miezd nemá dostatok finančných prostriedkov a odvolávala sa na nízke platby zo strany zdravotných poisťovní. Rokovania sa tak presunuli pred sprostredkovateľa a v máji vlaňajšieho roku pred rozhodcu. Ten napokon rozhodol o navýšení miezd o 7 % od začiatku júna 2008.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia