Postaviť nemocnicu nestačí

nedeľa, 22. jún 2014, 16:03

Na bratislavskej Patrónke by mohla už v roku 2017 stáť nová univerzitná nemocnica. Bodku za chátrajúcimi Rázsochami plánuje ministerka zdravotníctva navrhnúť v najbližších mesiacoch.

Nemocnicu pre štát postaví a bude pravádzkovať súkromník. Investičné náklady by sa mu mali vrátiť v podobe zisku, ktorý bude nemocnica dosahovať. Dosahovať ho bude preto, lebo bude efektívnejšia než čokoľvek, čo sme tu dosiaľ mali.

Aby sa nová nemocnica stala naozaj takou super-efektívnou, ako nám ju dnes líči ministerstvo zdravotníctva, tak na to nestačí len pekná budova. Efektivitu dosiahne nemocnica len so zodpovedným manažmentom, dobre zvládnutými procesmi, s kvalifikovanými ľudskými zdrojmi.

Ak by štát mal tieto tri ingrediencie k dispozícii, mohol ich už dávno uplatniť vo svojich nemocniciach. Zrejme ich nemá, keďže štátne nemocnice produkujú prevádzkové straty, frustrovaných zamestnancov, nespokojných pacientov.

Preto dostáva priestor súkromník. Má dlhodobejšiu víziu a motiváciu, znáša väčšie reputačné i finančné riziko než štát a jeho politickí nominanti.

S PPP projektami v zdravotníctve nemáme na Slovensku skúsenosť. Šanca, že tento projekt zlyhá, nie je preto zanedbateľná. Zdá sa však, že ak sa má naše zdravotníctvo posunúť dopredu, inej cesty niet.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia