Rozpočet: Lepší, ale stále nedostatočný

nedeľa, 11. október 2015, 23:47

Z jesennej hmly sa vynárajú obrysy budúcoročného rozpočtu. Je trochu lepší ako v lete. Prognózy sa však napĺňajú. Peňazí viac nebude.

Ministerstvo financií predložilo na rokovanie tripartity aktuálne čísla k návrhu rozpočtu. Platba za poistencov štátu vychádza na 4,30 %. Je to nižšia sadzba ako tohtoročných 4,44 %. Keďže sa však počíta z vyššej priemernej mzdy, štát bude celkovo platiť asi o 10 miliónov eur viac ako tento rok.

Percento za poistencov štátu sa môže v parlamente ešte nafúknuť. Nebojte sa, nebude to tým, že by zdravotníctvo dostalo viac peňazí. Bude to len marketingový trik. Platba štátu závisí od výšky sadzby a od počtu poistencov štátu. Ak v trojčlenke znížite počet poistencov štátu, môžete zvýšiť sadzbu poistného bez toho, aby sa zmenil objem rozpočtovaných zdrojov.

Počet poistencov štátu je v skutočnosti nižší, než s akým počíta ministerstvo financií. V decembri nás môže preto čakať ešte jeden „sociálny balíček“, ktorý bude síce naoko dobre vyzerať, ale neprinesie dodatočné peniaze. Na to by musela byť sadzba aspoň 5 %.

Percento za poistencov štátu nie je jediný zdroj príjmov zdravotného poistenia. Zdravotníctvu zvykol pomôcť dobrý vývoj na trhu práce. Na budúci rok však bude stagnovať nielen platba štátu, ale aj zdravotné odvody pracujúcich ľudí.

Zdravotné poisťovne pri ročnom zúčtovaní poistného v roku 2016 po prvý raz vrátia poistencom viac peňazí ako od nich vyberú. Dôvod: odvodová odpočítateľná položka. Ľudia s nízkymi platmi platia nižšie odvody a tieto peniaze zdravotníctvu chýbajú.

Celkový objem zdrojov sa teda medziročne nezmení. Ak sa majú uhradiť vyššie mzdy zdravotného personálu, nezostane dosť peňazí pre laboratóriá, ambulancie, farmaceutický reťazec. Dôjde ku snahe krátiť limity, odzmluvňovať, škrtať výdavky na lieky. A to sa kde-komu nebude páčiť.

Sľubované navýšenie miezd nemocničných zdravotníkov preto nie je kryté a spôsobí viac problémov než osohu.

Nekrytú platovku sme už na Slovensku mali. Prejavuje sa prudkým rastom zadlženosti nemocníc. Návrh štátneho rozpočtu však predpokladá, že v budúcom roku sa z nejakých záhadných dôvodov zadlžovanie nemocníc zastaví. Dokonca sa počíta s rezervou na oddlženie vo výške 50 miliónov eur.

Pritom už na prelome rokov presiahne dlh nemocníc 500 miliónov…

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

 

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia