Lekárnická komora porušila protimonopolný zákon

pondelok, 17. apríl 2006, 12:34

Etický kódex lekárnika Slovenskej lekárnickej komory porušoval zákon o ochrane hospodárskej súťaže. Najvyšší súd SR zamietol žalobu SLeK, ktorou sa snažila zvrátiť rozhodnutie Protimonopolného úradu SR z roku 2004.

Etický kódex lekárnika neumožňoval niektorým lekárnikom otvoriť si lekárne v blízkosti už jestvujúcich lekární. Kódex doslova uvádzal, že „otvorenie novej lekárne by ohrozilo prevádzku už existujúcej lekárne a bolo by v rozpore s Etickým kódexom lekárnika.“

Protimonopolný úrad v roku 2004 konštatoval, že týmto konaním komora vytvorila bariéry pre vstup nových podnikateľov na trh a diskriminovala záujemcov o poskytovanie lekárenskej starostlivosti. Podľa úradu tak došlo k obmedzeniu hospodárskej súťaže, za ktoré udelil komore pokutu 500 000 Sk.

SLeK napadla rozhodnutie na Najvyššom súde SR, ten však žalobu zamietol a potvrdil tak stanovisko Protimonopolného úradu SR.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia