Odmietanie reforiem si pýta svoju cenu

nedeľa, 07. september 2014, 15:00

Keďže v rezorte zdravotníctva sa nedejú reformy, ktoré by viedli k jeho vyššej efektivite, zasiahlo ministerstvo financií. Dvoma škrtmi navrhuje obmedziť tok verejných zdrojov do zdravotníctva.

Keď zasadá vláda, občania by sa mali mať na pozore. Je to lacný bonmot, ktorý však zdravotníkov môže prísť veľmi draho. Ak by vláda presadila navrhované opatrenia v oblasti financovania zdravotníctva, sektor príde len v budúcom roku o viac než štvrť miliardy eur.

Navrhované zníženie platby za poistencov štátu pod 3,7 % priemernej mzdy bude znamenať o vyše 100 miliónov eur menej, než keby sa so sadzbou nehýbalo. Zníženie odvodov pre zamestnancov s nízkymi mzdami bude znamenať výpadok ďalších 150 miliónov eur. Ministerstvo financií zatiaľ nepočíta, že by tento výpadok kompenzovalo. Ide pritom o sociálne opatrenie, prečo ho má financovať zdravotníctvo?

Pritiahnutie kohútika prichádza v nepriaznivej situácii. Tempo zadlžovania nemocníc sa nespomaľuje. Od januára nás čaká ďalšia etapa centrálneho zvyšovania lekárskych miezd, čo dlhy len prehĺbi. No a pred nami je predvolebný rok, v ktorom sa nezvyknú robiť bolestivé opatrenia. Ministerstvo bude tlačiť poisťovne do prednostného financovania štátnych nemocníc a udržiavať ich tak pri živote; mínusy pocíti zvyšok sektora.

Stačilo by pritom, ak by vláda neurobila nič – teda, ak by nezavádzala odvodovú reformu a keby rešpektovala znenie zákona, že platba za poistencov štátu je 4 % z priemernej mzdy – a v slovenskom zdravotníctve by bolo na budúci rok viac o vyše 250 miliónov eur.

Nechcem, aby moje slová vyzneli ako kritika, že vláda niečo robí. Je to skôr sklamanie, že v prípade zdravotníctva vláda nerobí nič. Žiadne systémové kroky k zlepšeniu hospodárenia nemocníc, eHealth a DRG odložené za horizont volieb, neriešenie poplatkov, urgentných príjmov, dlhodobej starostlivosti, klinických protokolov, čakacích listín, …

Ministerstvo financií, ktoré opakovane zdôrazňuje problém neefektivity slovenského zdravotníctva a podkladá ho rôznymi analýzami a štúdiami, zrejme stratilo trpezlivosť s nehybnosťou tohto rezortu. Tretí rok vládnutia sa musí prizerať kolosálnemu rastu dlhu, ktorý nemá pod kontrolou, ale vstupuje mu do účtovných kníh.

Prinútiť obmedzením peňazí rezort k reformám je legitímna stratégia, ale nie rok pred voľbami, keď sa to môže vypomstiť na voličských preferenciách. To je dôvod, pre ktorý predpokladám, že sa návrh rozpočtu pred definitívnym schválením dočká určitých úprav. Som však skeptický, či sa ministerke podarí vybojovať celých 250 miliónov.

Nebude to ľahký rok. Odmietanie reforiem si pýta svoju cenu.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

 

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia