Zmeny prídu až po voľbách

pondelok, 01. december 2014, 23:00

Úlohou ministra Čisláka je udržať do volieb rezort v chode, bez vážnych otrasov. A teda tým pokračovať v šľapajach svojej predchodkyne. Rolu údržbára môže zvládnuť, keďže má manažérske skúsenosti a vďaka pobytu na ministerstve sa zorientoval v zdravotnej politike.

Prvá výzva, ktorá pred novým ministrom stojí, je štátny rozpočet na budúci rok. Vládny návrh predpokladá medziročný pokles výdavkov na zdravotnú starostlivosť. A to ešte za predpokladu, že zdravotné poisťovne budú plne kompenzované za výpadok 150 miliónov eur zo zníženia odvodov nízkopríjmovým zamestnancom.

Okresaný zdravotnícky rozpočet zrejme zhorší zadlžovanie nemocníc – a to je druhá ministrova výzva. Dlh dosahuje okolo 400 miliónov eur, z toho jednu štvrtinu dlžia nemocnice Sociálnej poisťovni. Tá je síce pasívna, ale ostatní veritelia až takí trpezliví nie sú.

Treťou úlohou bude nájsť lepšie použitie eurofondov než sú integrované zdravotné centrá. Beztak to vyzerá na dlhý proces, ktorý sa bude s blížiacimi sa voľbami komplikovať, a v rozbabranom stave to preberie Čislákov nástupca.

Od ministra bude záležať, či sa v januári 2016 naostro spustí DRG. Zvolenskej ministerstvo doteraz neprekypovalo aktivitou v podpore zavádzania platby za diagnózu. Bude viditeľná snaha odložiť termín spustenia za horizont volieb.

Rok a pol pred voľbami sa nezačínajú robiť zmeny. Kozmetické úpravy – možno. Ale je nereálne čakať, že Čislák teraz za Zvolenskú dotiahne odložené projekty. V elektronizácii zdravotníctva sa nepohneme, lebo peniaze sa už minuli. Jedna poisťovňa je azda nadobro mŕtva myšlienka, aj tak by sa to nestihlo do volieb. Možno, naozaj len možno, sa podarí dotiahnuť výstavbu bratislavskej nemocnice do hmatateľnejšej podoby, než sú prezentácie s peknými 3D vizualizáciami zo sveta a utajená štúdia uskutočniteľnosti.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia