Slovenské zdravotníctvo nie je bezplatné

utorok, 10. február 2015, 17:13

Výrazný ohlas na sociálnych sieťach vyvolali slová všeobecného lekára Petra Liptáka, ktorými obhajoval priame platby od pacientov.

V reakcii na novinárske otázky k tejto téme sme poskytli nasledujúce stanovisko:

  • Dr. Lipták pomenoval (hoci škandalóznym spôsobom) realitu. Slovenské zdravotníctvo nie je bezplatné. Bezplatnosť je ilúziou, ktorou politici zakrývajú vlastnú neschopnosť/strach riešiť dlhodobú udržateľnosť financovania zdravotníctva. „Čierneho Petra“ tak alibisticky dávajú do rúk poisťovní a lekárov.
  • Súkromné dofinancovanie zdravotníctva sa nemôže diať živelne, lebo potom naozaj budú mať niektorí pacienti „smolu“. Solidárny systém by nás mal naopak pred „smolou“ ochraňovať.
  • Riešením je prestať predstierať bezplatnosť, ale dať poplatkom pravidlá. Namiesto zákazov ich legalizujme. To nás donúti definovať štandard vs. nadštandard, maximálnu dĺžku čakania na čakacích listinách či ochranný limit spoluúčasti. Umožní to poskytovať diferencované produkty zdravotného poistenia. Všetko sú to úlohy, do ktorých sa politikom veľmi nechce. Ale neriešením problému ubližujú tým najzraniteľnejším, tým, čo majú podľa dr. Liptáka „smolu“.
  • Tento príbeh názorne ilustruje, prečo nebude vládna novela zákona o zákaze poplatkov (momentálne schvaľovaná v parlamente) fungovať. Motivácia vyberať poplatky je vysoká, a vymožiteľnosť zákona bude takmer nulová.

Prečítajte si tiež Analýzu neformálnych platieb v zdravotníctve na Slovensku od Romana Mužika a Angeliky Szalayovej.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia