Rozpočet: prekvapenie sa nekoná

pondelok, 08. december 2014, 23:18

Parlament nám schválil rozpočet na budúci rok. Žiadne mikulášske či predvianočné prekvapenie sa nekonalo. V roku 2015 budú mať zdravotníci k dispozícii o 113 miliónov eur menej než v roku 2014. Centrálne zvýšené mzdy lekárov si vyžiadajú ďalších (nekrytých) 20 miliónov eur.

Ako ukazujú kauzy uplynulých týždňov, ak dokážu nemocnice obstarávať o 100 % predražené prístroje alebo stavebné práce, v systéme zrejme nie je „málo“ peňazí.

Otázne je, či samotný pokles zdrojov naučí efektívne hospodáriť nemocnice, ktoré sa celé roky spoliehajú na nejaké oddlženie. Podľa ministerstva financií áno – rozpočet totiž nepredpokladá tvorenie nových dlhov.

Pre istotu však obsahuje rezervu 50 miliónov eur. Má slúžiť na krytie strát, ak by nejaké predsa len ešte vznikali, prípadne na investície.

Kto bude o týchto peniazoch rozhodovať a podľa akých kritérií, nie je zatiaľ jasné. Transparentným rozpustením tejto rezervy do zdravotníctva by bolo navýšenie platby štátu za poistencov štátu – podobne ako to bolo s rezervou premiérky Radičovej v roku 2012.

Stále to však nebude dosť na to, aby sa vyrovnal medziročný pokles zdrojov.

Bez systémových zmien na strane zdravotníctva nemôže takéto priškrtenie peňazí zo strany rezortu financií dopadnúť dobre.

Poisťovne budú redukovať zmluvné objemy, niektorých poskytovateľov odzmluvnia, predĺži sa čakanie na elektívne výkony.

A som ochotný sa s ministrom Kažimírom staviť, že straty nemocníc dosiahnu na konci budúceho roka viac než 50 miliónov eur. To však bude už problém budúcej vlády, budúcich ministrov financií a zdravotníctva.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia