Rozpočet: chýba svetlo na konci

sobota, 01. november 2014, 18:00

Vláda schválila rozpočet pre zdravotníctvo prakticky bezo zmeny oproti augustovému návrhu. Ako vieme, ten nebol k rezortu veľmi žičlivý.

Návrh naďalej počíta so znížením platby za poistencov štátu na cca 3,7 % namiesto doterajších 4 %. Znamená to výpadok približne 100 miliónov eur ročne.

Kým platba štátu kontinuálne klesá, celkové odvody zamestnancov a podnikateľov stúpajú. Preto by na budúci rok malo byť v zdravotníctve o trochu viac peňazí ako v tomto roku. Akokoľvek priaznivo to znie, optimizmus nie je namieste. Nárast zdrojov o asi 2 % totiž neznamená, že poisťovne budú mať viac peňazí bude pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Výdavky zdravotného poistenia – úhrady poskytovateľom – majú medziročne klesnúť o 24 miliónov eur. Čakajú nás teda korekcie zmluvných cien a objemov smerom nadol.Rozpočet nerieši otázku dlhu nemocníc, ktorý len v štátnych nemocniciach dosahuje 300 miliónov eur. S blížiacimi sa voľbami bude cieľom vlády udržať tieto nemocnice v chode za každú cenu. Prioritou financovania štátnej poisťovne budú preto štátne nemocnice; súkromné poisťovne budú k podobnému postupu pritlačené. Spomínané korekcie zmlúv, prípadne odzmluvňovanie, sa budú preto týkať predovšetkým neštátnych nemocníc a ambulantných špecialistov.

Je tu ešte jedna zmena na obzore – plánované zníženie odvodov pre nízkopríjmových zamestnancov (-150 miliónov eur). Zostáva len dúfať, že tento výpadok bude v plnej výške kompenzovaný, ako to sľubuje minister financií P. Kažimír. Lebo aj bez toho čaká zdravotníkov mimoriadne napätý rok.

Článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny.

 

 

 

 

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia