Základné rámce zdravotnej politiky 2006-2010 (publikácia)

nedeľa, 04. jún 2006, 23:00

Základné rámce zdravotnej politiky sú prognózou pre rezort zdravotníctva na obdobie rokov 2006-2010. (zhrnutie)

Zostavovateľ: Združenie zdravotných poisťovní SR

Odborní konzultanti: I. Dorčák, M. Dragula, S. Frisová, P. Hroboň, A. Janco, E. Kováč, G. Kováč, I. Koza, P. Krištúfek, H. Maďarová, K. Morvay, L. Pásztor, P. Pažitný, T. Szalay, A. Szalayová, J. Štencl

Združenie zdravotných poisťovní, máj 2006, 54 strán

Základné rámce sa venujú vecnému hodnoteniu zdravotnej politiky a jej nástrojov na Slovensku. Publikácia, ktorej spoluautormi sú aj analytici Health Policy Institute, bola predstavená na konferencii Stabilné zdravotníctvo – vízia do roku 2010. Konferenciu organizovalo Združenie zdravotných poisťovní SR a uskutočnila sa 31. mája 2006 v bratislavskom hoteli Holiday Inn.

Základné rámce slúžili ako kľúčový podklad pre Deklaráciu zdravotníckeho sektora z 30. júna 2006. Deklarácia predstavovala konsenzus zástupcov zdravotných poisťovní, poskytovateľov zdravotníckych služieb a pacientov o smerovaní zdravotníctva do roku 2010.

Zhrnutie publikácie o.i. konštatuje:

  • Zdroje zdravotných poisťovní sa budú odvíjať od vývoja reálnej ekonomiky a od zásadného politického rozhodnutia pri tvorbe rozpočtu verejných financií.
  • Štruktúra výdavkov zdravotných poisťovní bude závisieť od nákupnej stratégie zdravotných poisťovní, ktorá bude výsledkom dohody zdravotných poisťovní a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.
  • Ekonomicky nevyhnutné je dokončenie transformácie štátnych poskytovateľov lôžkovej starostlivosti na akciové spoločnosti.
  • V oblasti regulácie je potrebné zamerať sa na stanovenie minimálnej siete a na nástroje súvisiace s liekovou politikou.

Stiahnite si tiež prezentáciu (PDF) Petra Pažitného o základných makroekonomických rámcoch zdravotníctva do r. 2010.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia