Eureko bude žiadať náhradu od Slovenskej republiky

štvrtok, 30. november 2006, 17:03

Poisťovacia skupina Eureko, stopercentný akcionár Union zdravotnej poisťovne, a.s. bude od Slovenskej republiky žiadať náhradu investície, ak by parlament schválil navrhované zmeny v systéme zdravotného poistenia. Union oslovil poslancov parlamentu listom, v ktorom vyslovuje nesúhlas s pozmeňujúcim návrhom poslanca Smeru-SD Petra Obrimčáka. Jeho návrhy sú podľa poisťovne v konflikte s európskou legislatívou, uvádza agentúra SITA.

Obrimčák navrhol zavedenie spoločného účtu v správe ministerstva zdravotníctva, na ktorý majú prispievať poisťovne. Tie by sa podľa Obrimčákovho návrhu zároveň mali stať správcami vybraného poistného, teda by peniaze neboli ich majetkom.

Podľa predsedu predstavenstva UZP Tibora Bôrika, ak parlament Obrimčákov návrh prijme, SR poruší Európsku smernicu o slobode poskytovania služieb, slobodu zriaďovania podnikateľských subjektov, smernicu o verejnom podnikaní a smernicu o štátnej pomoci. Informovala o tom UZP. Eureko zároveň vyjadruje v liste veľké počudovanie nad skutočnosťou, ako je možné uvažovať o tak podstatných zmenách s ďalekosiahlymi dôsledkami pre sektor zdravotníctva bez akéhokoľvek dialógu so súkromnými zdravotnými poisťovňami. Ak by Obrimčákov návrh prešiel, ohrozilo by to podľa Eureka záujmy súkromných zdravotných poisťovní. „Návrhy predstavujú značnú hrozbu pre investíciu Eureka B.V. na Slovensku,“ zdôrazňuje sa v liste.

Eureko zatiaľ verí, že parlament Obrimčákove návrhy neprijme. „V opačnom prípade by bolo Eureko nútené požadovať náhradu podľa Dohody o podpore a vzájomnej ochrane investícií medzi Holandským kráľovstvom a Českou a Slovenskou federatívnou republikou,“ dodal Bôrik. Ako zdôraznil, Eureko je na Slovensku aktívnym investorom od roku 1997 a jeho záujmom je pokračovať v rozvoji podnikania, obzvlášť v sektore zdravotného poistenia.

Obrimčákov návrh zamietli poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo, stále ho však môže predložiť v pléne. Proti jeho návrhu sa už vyslovilo aj Združenie zdravotných poisťovní SR. Health Policy Institute k návrhu taktiež zaujal negatívne stanovisko.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia