R. Fico ohlasuje vojnu so zdravotnými poisťovňami

piatok, 19. január 2007, 18:44

Vládna koalícia plánuje zakázať zdravotným poisťovniam dosahovať zisk. Vyhlásil to premiér Robert Fico po piatkovom stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, ktorému predostrel plány na zmeny v zdravotníctve.

„Podstata našich úvah spočíva v tom, že odmietame, aby niekto vyberal zdravotné poistenie od ľudí a nechával si z toho nejakú časť ako zisk,“ zhrnul Fico. Tento zámer odôvodnil tým, že všetky peniaze zo zdravotného poistenia sa musia naspäť vrátiť do zdravotníctva. Poisťovniam by podľa Ficovej predstavy mali ostať len 4 % na správny fond, uvádza sa v správe agentúry SITA.

„My odmietame, aby niekto vytváral zisk zo zdravotného poistenia, pretože to je to najjednoduchšie podnikanie na svete. Pošlite mi peniaze, ja si z toho nechám 7 alebo 8 percent zisku a čo zostane, vrátim naspäť do zdravotníctva,“ povedal Fico s tým, že zrušenie ziskov poisťovní bude prvým zásahom voči súkromným zdravotným poisťovniam. „Druhá vec, ktorú bude treba urobiť je, že poistenci, ktorí sú pod štátom, by mali byť predovšetkým v takých poisťovniach, ktoré sú verejnoprávne, to znamená Spoločná zdravotná poisťovňa a Všeobecná zdravotná poisťovňa,“ dodal Fico.

Ďalšie zmeny sa zrejme dotknú záchrannej zdravotnej služby. „Veď je to podvod nad podvod. Tu už niekto berie za sanitku 750 – 800 tis. Sk,“ dodal Fico.

„Pozrieme sa aká je kvalita poskytovaných služieb. Myslím si, že neuveriteľne utekajú peniaze,“ povedal premiér. Podľa neho pôjde o veľkú vojnu so zdravotnými poisťovňami. „Chápem, že opozícia robí všetko pre to, aby súkromné zdravotné poisťovne ochraňovala, lebo bola to opozícia, ktorá chcela vytvárať zisky v zdravotníctve. Ale ak má byť o tomto politický súboj, budem najšťastnejší politik na svete, lebo konečne sa budeme baviť v politike o nejakej podstate a nie o hlúpostiach,“ uzavrel predseda vlády.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobí šesť zdravotných poisťovní. Štyri z nich sú súkromné – Dôvera, Union zdravotná poisťovňa, Apollo a Európska zdravotná poisťovňa. Všeobecná a Spoločná zdravotná poisťovňa sú akciovými spoločnosťami so stopercentnou účasťou štátu. Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti pripravuje právnu úpravu, ktorá by z nich opäť urobila verejnoprávne inštitúcie.

Vyhlásenia premiéra Roberta Fica o pripravovaných zmenách v zdravotníctve komentovalo Združenie zdravotných poisťovní SR (zastrešujúce súkromné zdravotné poisťovne) ako výzvu na odbornú diskusiu. Ako uviedol výkonný riaditeľ združenia Eduard Kováč, Ficove plány poisťovne neprekvapili, keďže už boli obsahom pozmeňujúceho návrhu poslanca Smeru-SD Petra Obrimčáka, ktorý sa ich v decembri minulého roka snažil zapracovať do novely zákona o zdravotných poisťovniach.

Podľa Kováča je dosahovanie zisku v poriadku, ak poisťovňa dodrží všetky zákonom stanovené povinnosti a má v poriadku všetky zmluvy. „Na tom nevidím nič chorobné,“ skonštatoval Kováč. Ako dodal, podľa vlaňajšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý si ZZP dalo vypracovať, sa 90 % respondentov vyslovilo rovnako.
 

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia