Slovenské zdravotníctvo čelí iným problémom

streda, 24. január 2007, 11:34

Prepoistenie štátnych poistencov, transformácia štátnych poisťovní na verejnoprávne inštitúcie, zákaz zisku v zdravotných poisťovniach či úprava financovania záchrannej zdravotnej služby – to je v skratke vládny program v oblasti zdravotníctva, ako ho minulý týždeň predstavil predseda vlády Robert Fico.

Žiadna z avizovaných zmien nerieši problémy slovenského zdravotníctva. Zdravotné poisťovne sú dnes stabilizujúcim prvkom dnešného systému.

Slovenské zdravotníctvo dnes čelí úplne iným problémom, ktoré treba riešiť.

  • Lieková politika sa vymyká spod efektívnej kontroly. Rastúci podiel výdavkov na lieky ide na úkor ambulantnej a lôžkovej sféry.

  • Fakultné nemocnice sú v havarijnom stave a stoja pred akútnou potrebou reštrukturalizácie.

  • Nadbytočné lôžkové kapacity odčerpávajú zdroje nevyhnutné na investície do zastaralých aktív. Je potrebné redukovať sieť nemocníc, hoci vo výrazne inej štruktúre a geografickom rozložení ako to navrhuje ministerstvo zdravotníctva.

  • Ku zvýšeniu kvality a efektivity lôžkovej starostlivosti prispeje zavedenie platobných mechanizmov zohľadňujúcich náročnosť zdravotných výkonov (systém DRG).

  • Je potrebné definovať priority zdravotnej starostlivosti s ohľadom na potreby obyvateľstva a disponibilné zdroje verejného zdravotného poistenia.

Health Policy Institute vyzýva vládu verejne diskutovať na báze odborných argumentov o opatreniach a nástrojoch, ktoré naozaj pomôžu slovenským pacientom a zdravotníkom.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia