Lekárski odborári vstúpia do štrajkovej pohotovosti

štvrtok, 19. apríl 2007, 13:06

Lekárske odborové združenie (LOZ) vyhlasuje od 1. mája štrajkovú pohotovosť, oznámil predseda LOZ Marian Kollár. LOZ zaslalo otvorený list predsedovi vlády a očakáva ešte pred 1. májom „zásadný obrat“, ktorý však Kollár nešpecifikoval.

Kollár vyhlásil, že s ministrom zdravotníctva odborári vedú dialóg, stále však majú pocit, že je to iba v deklaratívnej rovine. Obracajú sa preto na premiéra a čakajú namiesto sľubov jasné kroky, ktoré by viedli k zvýšeniu ich platov a zlepšeniu situácie v zdravotníctve. Ako LOZ uvádza v liste premiérovi, odbory žiadali zrušiť transformáciu zdravotníckych zariadení na obchodné spoločnosti, no vláda ju iba pozastavila.

Lekárske odbory žiadali aj zabezpečiť primerané ohodnotenie zdravotníckych pracovníkov. „Doposiaľ sa vôbec nerealizovalo a jeho zakotvenie v legislatíve je v nedohľadne,“ uviedol Kollár. Odborári sú nespokojní s tým, že si naďalej musia svoje mzdy vyjednávať kolektívne s riaditeľmi nemocníc.

„Riaditelia buď nie sú ochotní vyjednávať vôbec, alebo ponúkajú len minimálne navýšenie platov,“ zdôraznil Kollár. LOZ upozorňuje aj na to, že prísun financií do zdravotníctva sa zvýšil len na prvé štyri mesiace tohto roku.

Predstavitelia LOZ opätovne upozornili na prehlbujúce sa problémy slovenského zdravotníctva – nízke finančné ohodnotenie, čo spôsobuje únik mozgov do zahraničia. Ako informoval anestéziológ Robert Tirpák, odchádzajú najmä stredné vekové kategórie so skúsenosťami. V nemocniciach tak ostávajú lekári v dôchodkovom veku a mladí pracovníci s malými skúsenosťami. Upozornil tiež na kritický nedostatok zdravotných sestier. Zdravotnícki pracovníci v nemocniciach sú tak podľa Tirpáka nútení pracovať v neúmerne veľkom rozsahu.

LOZ vo februári tohto roku deklarovalo, že zatiaľ nepripravuje štrajk, ale nie je so situáciou v zdravotníctve spokojné a odborári sa majú na pozore. „Nevidíme dôvod na paniku, ale sme ostražití,“ vyhlásil vtedy Kollár. Ako dodal, už o mesiac môže byť situácia úplne iná.

LOZ nesúhlasilo s výzvou Slovenských lekárskych odborov na odvolanie ministra Ivana Valentoviča, no podľa Kollára Valentovičova rétorika začína pripomínať bývalého ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. LOZ vstúpilo do štrajkovej pohotovosti naposledy minulý rok. V septembri, po nastúpení nového ministra zdravotníctva, štrajkovú pohotovosť ukončilo s tým, že dôvody pre štrajk už pominuli. Parlament totiž schválil odloženie transformácie štátnych zdravotníckych zariadení o rok a Valentovič prisľúbil, že sa nebudú transformovať na akciové spoločnosti. Odborári v septembri 2006 dostali aj prísľub riešenia ich ďalších požiadaviek – navýšenie miezd zdravotníckych pracovníkov, zvýšenie kvality zdravotnej starostlivosti a vyriešenie práce nadčas. Kollár vtedy dokonca prevzal osobnú záruku nad prísľubom, že zdravotníkom od januára 2007 stúpnu mzdy o 30 %. Od prísľubu sa neskôr dištancovali tak minister zdravotníctva Ivan Valentovič, ako aj predseda parlamentu Pavol Paška.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia