Premiér bude s ministrom hovoriť o racionalizácii

streda, 02. máj 2007, 15:50

Vláda sa na svojom dnešnom zasadnutí nezaoberala správou o optimalizácii siete zdravotníckych zariadení, ani informáciou o programe racionalizácie hospodárenia štátnych nemocníc. Ako po rokovaní vlády uviedla hovorkyňa ministra zdravotníctva Silvia Balázsiková, o racionalizácii bude počas stredy a štvrtka rokovať minister Ivan Valentovič s premiérom Robertom Ficom.

Ako dodala Balázsiková, oba materiály by už na premiérovu žiadosť nemali mať informatívny charakter, ale mali by v nich byť zapracované aj návrhy vládnych uznesení. Hovorkyňa poprela, že by bol Fico s Valentovičovou informáciou nespokojný, nakoľko materiály ministerstva nehodnotil.

Z dvojdňového rokovania by podľa Balázsikovej mali vzísť návrhy uznesení, ktoré by po prijatí ministerstvo zdravotníctva zaviazali konať. Podľa Balázsikovej konečné verzie materiálov ukážu ďalší smer financovania zdravotníctva. Ani nová verzia materiálov nebude obsahovať konkrétny zoznam zdravotníckych zariadení, ktoré by sa mohli reprofilovať, nakoľko tento zoznam stále nie je verejný.

Ako sa uvádza v pôvodnom návrhu informácie o racionalizácii, ministerstvo považuje za potrebné predĺžiť päťpercentnú sadzbu na poistné za poistencov štátu do konca roku 2007. Balázsiková zdôraznila, že nejde o oficiálny návrh ministerstva, ale o jedno z možných východísk racionalizácie. Medzi opatreniami, ktoré podľa informácie budú musieť prijať vláda a parlament, je aj umožniť odpredaj majetku štátu v správe zdravotníckych zariadeníoptimalizácia siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti prostredníctvom reprofilácie lôžkových zariadení na typ poskytovania sociálnej starostlivosti.

Ministerstvo tiež navrhovalo uplatniť také nástroje, ktoré by umožnili oddlženie zdravotníckych zariadení bez negatívneho vplyvu na deficit štátneho rozpočtu. Bližšie ich však v informácii nekonkretizovalo. Ďalším opatrením by malo byť prijatie takých legislatívnych nástrojov, ktoré by umožnili zmeniť systém zdravotného poistenia bez možnosti odlevu finančných prostriedkov mimo zdravotníckeho systému. Ministerstvo už navrhlo, v záujme zabrániť odlevu finančných prostriedkov zo zdravotníctva, zakázať zisk zdravotným poisťovniam.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia