Poisťovne sú pripravené žalovať štát

štvrtok, 12. júl 2007, 17:36

Legislatívna rada vlády (LRV) na svojom zasadnutí 10. júla bez pripomienok vyjadrila súhlas k návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca ministra spravodlivosti Michal Jurči. Novelou chce ministerstvo zdravotníctva okrem iného znížiť objem prostriedkov, ktoré môžu poisťovne použiť na vlastnú správu, a stanoviť im povinnosť použiť kladný výsledok hospodárenia na úhradu zdravotnej starostlivosti.

Novelou chce ministerstvo zdravotníctva okrem iného znížiť objem prostriedkov, ktoré môžu poisťovne použiť na vlastnú správu, a stanoviť im povinnosť použiť kladný výsledok hospodárenia na úhradu zdravotnej starostlivosti. Viaceré štátne inštitúcie v pripomienkovom konaní upozornili na možný rozpor novely s Ústavou SR a medzinárodnými dohodami.

K návrhu zákona podal pripomienky i Health Policy Institute a ministerstvo dostalo aj hromadnú pripomienku občanov, s ktorou sa stotožnilo vyše než 1300 občanov.

V reakcii na výsledok zasadnutia LRV oznámili súkromné zdravotné poisťovne, že sú pripravené žalovať SR kvôli ochrane investícií. Ako uviedol prezident Združenia zdravotných poisťovní (ZZP) SR Igor Dorčák, ak by súkromné zdravotné poisťovne vláda vytlačila zo systému verejného zdravotného poistenia, ich škody by sa pohybovali vo výške zhruba 30 mld. Sk.

Všetky štyri súkromné zdravotné poisťovne majú v súčasnosti zahraničných akcionárov. Akcionári Dôvery a Union zdravotnej poisťovne sú holandskí, vlastník Apollo sídli v Rakúsku a akcionár Európskej zdravotnej poisťovne na Cypre. Ako skonštatoval Dorčák, ak by im zákon zabránil v dosahovaní zisku a obmedzil aj ostatné možnosti súťaže, poisťovne by už nemali motiváciu zotrvať na Slovensku.

Snahu vlády vytlačiť ich z verejného zdravotného poistenia len do individuálneho poisťovne odmietajú. Ako Dorčák vysvetlil, v súčasnosti sa drvivá väčšina výkonov hradí z verejného poistenia a v oblasti individuálneho preto nie je priestor na podnikanie. Vláda pritom uvažuje o zúžení katalógu zdravotných výkonov najskôr v roku 2010.

Dorčák zároveň pripomenul, že podľa štyroch reprezentatívnych prieskumov verejnej mienky, ktoré vznikli v tomto roku, občania nesúhlasia s monopolizáciou zdravotného poistenia. Proti sú aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí sa obávajú toho, že by im monopolná poisťovňa diktovala nevýhodné podmienky. Poistenci by takisto v prípade nespokojnosti so zdravotnou poisťovňou nemali možnosť ju zmeniť. „Tak, ako minister Ivan Valentovič nie je schopný predložiť právne analýzy, nevie ani dôveryhodne preukázať, že by jeho návrhy podporovali občania. Raz sme tu mali záplavu listov, z ktorých sa napokon ukázalo sedem. Teraz sa minister oháňa petíciou, o ktorej nič nevieme,“ skonštatoval Dorčák.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia