Petícia za pluralitu poisťovní: 159 tisíc podpisov

utorok, 11. september 2007, 14:32

Petícia za pluralitné a rovnoprávne zdravotníctvo skončila 7. septembra, pričom organizátorom sa podarilo vyzbierať viac ako 159 tisíc podpisov. Ako na tlačovej besede informoval predseda Združenia zdravotných poisťovní Igor Dorčák, po veľmi prísnej kontrole sa ukazuje, že minimálne 145 tisíc z nich je platných. Petíciu odovzdajú organizátori v stredu dopoludnia do Národnej rady SR.

Ak kancelária NR SR uzná za platných viac ako 100 tisíc podpisov, petíciou sa budú musieť zaoberať poslanci. Podľa Dorčáka by sa tak mohlo stať na októbrovej schôdzi parlamentu, uvádza agentúra SITA.

Signatári petície vyzývajú poslancov na zachovanie pluralitného modelu zdravotného poistenia a slobodného výberu zdravotnej poisťovne. Ústavní činitelia by podľa podpísaných občanov nemali presadzovať ani podporovať vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, a mali by zachovať rovnocennosť štátneho a neštátneho sektoru zdravotníctva, ako aj právo na zisk zdravotníckym pracovníkom, zariadeniam aj poisťovniam. Organizátori petície sa pre ňu rozhodli po vyjadreniach predsedu vlády Roberta Fica, ktorý presadzuje myšlienku jedinej štátnej zdravotnej poisťovne, pričom samotná vláda sa vo svojom uznesení zaviazala vytvoriť také podmienky, ktoré by viedli k monopolizácii verejného zdravotného poistenia.

Ministerstvo zdravotníctva v auguste obvinilo súkromné zdravotné poisťovne, že nútia svojich zamestnancov zbierať podpisy pod petíciu. Výkonný riaditeľ ZZP Eduard Kováč to však dôrazne odmietol. V súčasnosti na Slovensku koluje ďalšia petícia, ktorej podpísaním však ľudia vyzývajú na vytvorenie jedinej zdravotnej poisťovne.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia