Zdravotné poisťovne budú mať otvorené aj cez víkend

štvrtok, 27. september 2007, 13:44

Zdravotné poisťovne vyšli v ústrety občanom, ktorí majú záujem o prepoistenie. Väčšina z nich sa rozhodla, že svoje pobočky otvorí aj cez víkend, keďže posledným termínom na zmenu zdravotnej poisťovne je 30. september, ktorý pripadá na nedeľu.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) otvorí svoje pobočky v sobotu a nedeľu od 8:00 do 12:00. Hovorkyňa VšZP Petra Balážová pre agentúru SITA povedala, že presnú výšku finančných prostriedkov vynaložených na tohtoročnú reklamnú kampaň uverejnia až po jej skončení. Keďže VšZP ešte stále zbiera prihlášky, k počtu prihlásených a odhlásených poistencov sa Balážová v stanovisku vyjadriť nevedela.

Spoločná zdravotná poisťovňa (SZP) bude mať podľa jej hovorcu Mareka Brezničana v posledný víkend, kedy sa občania môžu prepoistiť, otvorené svoje pobočky minimálne v sobotu doobeda. Výška investícií na reklamnú kampaň SZP sa podľa Brezničana v tomto roku pohybovala v státisícoch. Počet nových poistencov a tých, ktorí odišli, oznámi poisťovňa až po potvrdení údajov Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Európska zdravotná poisťovňa prostredníctvom svojho hovorcu Stanislava Jurikoviča informovala, že na tohtoročnú reklamnú kampaň minula maximálne 10 mil. Sk. Jurikovič zároveň povedal, že keďže väčšina pobočiek poisťovne sídli v obchodných centrách a tomu aj prispôsobuje svoje otváracie hodiny, tento víkend ich poisťovňa upravovať nebude. Čas od 9:00 do 21:00 považuje hovorca poisťovne za postačujúci. Jurikovič okrem toho pre agentúru SITA vyhlásil, že k 15.
septembru evidovala poisťovňa takmer 84 tisíc prihlášok. K počtu odhlásených sa však vyjadriť nevedel.

Hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Nina Zelníková pre agentúru SITA uviedla, že tento rok vynaložili na reklamné kampane polovicu minuloročného rozpočtu, teda približne 1 mil. eur. „Minulý rok sme sa sústredili na vybudovanie značky a pozície na trhu, v tomto roku bolo cieľom reklamných kampaní predovšetkým informovať našich existujúcich a potenciálnych klientov o konkrétnych výhodách, ktoré im naša zdravotná poisťovňa ponúka,“ spresnila Zelníková. Pobočky zdravotnej poisťovne Union budú tento týždeň otvorené aj v sobotu, a to do 13:00. Zmeny v počte klientov poisťovne Union uverejnia podľa Zelníkovej až po 30. septembri, kedy ich potvrdí ÚDZS.

Generálny riaditeľ Zdravotnej poisťovne Dôvera Patrik Mozola vyhlásil, že náklady poisťovne na jej reklamnú kampaň sa pohybujú v státisícoch. Pobočky poisťovne v krajských a vo väčších mestách budú otvorené aj v sobotu a nedeľu, ich otváracie hodiny však budú individuálne, podľa potreby obyvateľov každého mesta. Dôvera eviduje k 25. septembru viac ako 100 tis. prijatých prihlášok.
„Hoci ide iba o predbežné výsledky, vnímame ich ako prejav dôvery a dôkaz, že naša snaha oslovila aj mnoho klientov iných zdravotných poisťovní,“ uviedol Mozola.

Apollo zdravotná poisťovňa investovala podľa hovorkyne Radoslavy Miklášovej na tohtoročnú reklamnú kampaň o niečo viac finančných prostriedkov ako v minulom roku. „Išlo s sumu primeranú možnostiam poisťovne, ako aj očakávaniam našich poistencov,“ vyhlásila. Pobočky poisťovne budú otvorené aj cez víkend, od 9:00 do 12:00. Podľa Miklášovej zaznamenala tento rok Apollo zdravotná poisťovňa zvýšený počet prihlášok, údaje však nekonkretizovala. „Považujeme to za predčasné,“ dodala.

Každý poistenec má právo podať si prihlášku do zdravotnej poisťovne, ktorú si vyberie. Môže tak urobiť raz do roka, vždy do 30. septembra. Ak poistenec podá prihlášku v zákonom stanovenej lehote, poistencom ním zvolenej poisťovne sa stáva 1. januára. Ak občan tento termín nestihne, poistencom novej zdravotnej poisťovne sa stane až od januára nasledujúceho roka. Prihlášku môže poistenec poslať vždy iba do jednej zdravotnej poisťovne, v opačnom prípade sa vystavuje možnému finančnému postihu ÚDZS. Do 20. novembra dostane prepoistený občan preukaz novej zdravotnej poisťovne, ktorý však platí až od 1. januára.

Dovtedy poistenec musí používať preukaz svojej pôvodnej poisťovne. Ten je povinný vrátiť v období od 1. do 8. januára, inak mu hrozí pokuta ÚDZS až do výšky 5 tisíc Sk.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia