Niektoré štátne nemocnice majú prehnané požiadavky

štvrtok, 17. január 2008, 12:04

Niektoré štátne nemocnice majú podľa Združenia zdravotných poisťovní (ZZP) SR prehnané a nepodložené požiadavky na zvýšenie platieb pre tento rok. Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedol prezident ZZP Igor Dorčák, najmä veľké fakultné nemocnice žiadajú medziročné navýšenie platieb o desiatky percent a poisťovne zaznamenali aj žiadosť o zvýšenie o viac ako 100 %.

„Tieto požiadavky pritom nezaručujú nárast kvality pre poistencov a nerešpektujú reálne finančné zdroje zdravotných poisťovní,“ povedal Dorčák. Ako skonštatoval, poisťovne majú pre tento rok medziročne o 9,6 % viac zdrojov.

Ako Dorčák dodal, niektoré štátne nemocnice zneužívajú fakt, že sa vďaka vládnemu nariadeniu dostali do verejnej minimálnej siete nemocníc. Poisťovne sú preto s nimi povinné uzavrieť zmluvy. Ako však Dorčák upozornil, zákon určuje poisťovni pri uzatváraní zmlúv účelne, efektívne a hospodárne vynakladať finančné prostriedky z verejného zdravotného poistenia. Prehnané požiadavky nemocníc však s týmto ustanovením zákona nekorešpondujú.

Súkromné poisťovne združené v ZZP preto budú pri uzatváraní zmlúv očakávať od nemocníc, že svoje požiadavky na navýšenie platieb zdôvodnia. „Budú musieť zargumentovať, akú pridanú hodnotu toto navýšenie prinesie poistencom,“ vysvetlil Dorčák. Podľa neho totiž poisťovne nakupujú zdravotnú starostlivosť pre poistencov. Nemocnice však napríklad argumentujú tým, že musia zvýšiť platy svojim zamestnancom.

Poisťovne však upozorňujú, že ak by pristúpili na požiadavky nemocníc, znamenalo by to, že musia peniaze ubrať iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ako sú ambulantní lekári a laboratóriá. Šetriť by museli aj na liekoch a zdravotníckych pomôckach. V konečnom dôsledku by to pre pacientov znamenalo zníženie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Podľa Dorčáka sa o zmluvách na tento rok stále rokuje, väčšina zmlúv súkromných poisťovní s poskytovateľmi platí do apríla tohto roku, uzatvára agentúra SITA.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia