Na informatizáciu chce MZ aspoň 3 miliardy

streda, 12. marec 2008, 11:34

Vláda v stredu prerušila rokovanie o informatizácii v rezorte zdravotníctva. „S ministerstvom financií sa potrebujeme dohodnúť na financovaní ďalších prác,“ povedal po skončení rokovania minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Ako dodal, rezort v súčasnosti potrebuje minimálne 100 mil. eur, čo je podľa aktuálneho kurzu viac ako 3,23 mld. Sk. Informatizácia pritom podľa Valentoviča zefektívni celý systém a bude výrazným prínosom pre pacientov aj pre poskytovateľov, uvádza agentúra SITA.

Správa o stave informatizácie v rezorte zdravotníctva okrem iného konštatuje, že informatizácia zdravotníctva prebieha pomaly a stanovené úlohy sa plnia v obmedzenom rozsahu. „V rámci pridelených finančných prostriedkov sa riešia a zabezpečujú úlohy s nízkymi nárokmi na financovanie a činnosti, ktoré nevyžadujú vysoké finančné náklady,“ uvádza sa ďalej v materiáli. Plnenie zásadných úloh, ktoré by rozhodujúcou mierou prispeli k rozvoju informatizácie v rezorte, si podľa ministerstva bude vyžadovať pridelenie príslušných finančných prostriedkov, a to zo štátneho rozpočtu, ako aj z fondov Európskej únie (EÚ).

„Zabezpečenie finančných zdrojov na rozvoj informatizácie zdravotníctva bude preto potrebné prerokovať na úrovni Ministerstva zdravotníctva SR a Ministerstva financií SR a premietnuť v príslušných finančných plánoch,“ upozorňuje ďalej v správe ministerstvo. Ako pokračuje, Koncepcia informatizácie zdravotníctva na roky 2007 až 2010 a Akčný plán informatizácie zdravotníctva síce pokrývajú plánované úlohy, avšak na ich úplnú realizáciu je nevyhnutné zabezpečiť potrebné finančné zdroje z Operačného programu informatizácie spoločnosti (OPIS). Ministerstvo zároveň dodáva, že by to malo byť aspoň v takom rozsahu, v akom sa prekrýva problematika informatizácie zdravotníctva a informatizácie verejnej správy.

Informatizácia zdravotníctva, tzv. eHealth, je podľa materiálu jednou z kľúčových priorít súčasnej vlády, čo potvrdzuje aj jej programové vyhlásenie a dodatok k Národnému programu reforiem Slovenskej republiky na roky 2006 až 2008. Realizácia informatizácie zdravotníctva v rokoch 2007 až 2010 pozostáva okrem iného z vytvorenia Národného zdravotného informačného systému, Národného zdravotného portálu, pripravenia štandardov informatizácie zdravotníctva, či dobudovania informačného systému verejného zdravotníctva.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia