Psychiatri odmietajú odborné usmernenie

streda, 12. marec 2008, 1:43

Sekcia ambulantných psychiatrov Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ) odmieta odborné usmernenie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR ohľadne výmenných lístkov. Pre agentúru SITA to povedala hlavná koordinátorka pre psychiatriu v SLÚŠ Kornélia Fabišíková. O problematickej právnej váhe ministerského výkladu zákona písal Health Policy Institute v januárovom vydaní mesačníka Into Balance.

„Odborné usmernenie je iba kus papiera, ktorý nemá žiadnu právnu validitu. Jednoduchšie by bolo výmenné lístky zrušiť,“ skonštatovala Fabišíková. Ako dodala, pre ľudí sa stále návšteva psychiatra spája s pocitom hanby. „Boja sa a častokrát sa so svojimi problémami nepriznajú ani najbližšej rodine,“ upozornila Fabišíková. V týchto súvislostiach považuje zavedenie výmenných lístkov za administratívnu bariéru, ktorá občanom bráni v prístupe k zdravotnej starostlivosti. Fabišíková pritom upozornila, že ročne sa na Slovensku vykoná 1,7 mil. psychiatrických vyšetrení.

Predsedníčka sekcia ambulantných psychiatrov prezentovala v utorok námietky voči výmenným lístkom pred predsedom parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliamom Novotným. „Ambulantní psychiatri sa obávajú, že mnohí pacienti na vyšetrenia nepôjdu, čo môže spôsobiť zhoršenie ich zdravotného stavu,“ vyhlásil po stretnutí Novotný. Sám sa pritom domnieva, že výmenné lístky ohrozujú dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre psychiatrických pacientov.

„Ministerstvo by si malo priznať, že v tejto veci urobilo chybu a prijať nápravu,“ pokračoval Novotný. Ideálna by podľa neho bola novela zákona o zdravotnej starostlivosti. K podpore návrhu podpredsedníčky Kresťansko-demokratického hnutia Márie Sabolovej o tom, aby pacienti so zjavne jasnými ochoreniami mohli ísť k špecialistovi bez návštevy všeobecného lekára sa však vyjadriť nevedel. „Ak je jeho cieľom zrušenie výmenných lístkov, určite ho podporíme,“ povedal na záver Novotný.

Hovorkyňa MZ Silvia Horváthová pritom v pondelok povedala, že rezort v súčasnosti nepripravuje zmeny v systéme výmenných lístkov. „Od zavedenia právnej úpravy uplynuli iba dva mesiace, preto nie je možné seriózne zhodnotiť jej dopady na občana i na celý rezort,“ uviedla Horváthová. Úprava poskytovania špecializovanej zdravotnej starostlivosti vychádzala podľa Balážovej z praktických skúseností a sleduje tri základné ciele. Predovšetkým má byť podľa MZ všeobecný lekár integrátorom a koordinátorom zdravotnej starostlivosti, keďže nie každý občan má medicínske vzdelanie a vie si sám manažovať poskytovanú zdravotnú starostlivosť. Zároveň má byť zdravotná starostlivosť pre pacienta, ale aj pre celý systém poskytovaná efektívne a má posilňovať bezpečnosť pacienta.

Od januára môžu pacienti navštíviť lekára-špecialistu len s odporúčacím lístkom od praktického lekára. Odporúčací lístok však nepotrebujú pacienti po úrazoch alebo po inej náhlej zmene zdravotného stavu do 24 hodín, odkedy nastala. Odporúčací lístok nepotrebujú ani pacienti v dispenzárnej starostlivosti špecialistu, čiže chronicky chorí, ako sú napríklad diabetici.
Stanovila to novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá nadobudla účinnosť od začiatku roka 2008.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia