Valentovič si myslí, že má podporu premiéra

štvrtok, 13. marec 2008, 2:13

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič (nominant Smeru-SD) nemá signály o tom, že by sa ho premiér chystal odvolať. „Pokiaľ neurobil žiadne kroky na to, aby ma nejakým spôsobom upozornil, že niečo nerobím dobre, tak je pravdepodobne spokojný,“ povedal v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Valentovič je presvedčený, že jeho ministerská stolička sa nekolíše. „V tejto chvíli nepociťujem absolútne žiaden tlak ani spochybňovanie,“ skonštatoval. Úvahy o pripravovanej výmene šéfa rezortu zdravotníctva prezentovalo pred časom opozičné KDH. Podľa Valentoviča tým len chcelo odviesť pozornosť od svojich vnútorných problémov. „Myslím si, že v tejto chvíli mám plnú podporu premiéra,“ vyhlásil.

Valentovič odmietol, že by za odstúpením riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Antona Kováčika boli iné ako osobné dôvody. Argumentoval tým, že ak by mal k jeho práci odborné výhrady, nezamestnal by ho vo svojom poradnom tíme. Kováčikom naštartovaný proces prehodnocovania zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti bude podľa Valentoviča pokračovať. „Môžem byť rád, že vôbec niekto začal,“ poznamenal. Selekcia poskytovateľov je podľa neho predpokladom skvalitnenia služieb pacientom.

Minister sa zároveň opäť zastal výmenných lístkov. Pri ich zavádzaní podľa Valentoviča rezort vychádzal z troch premís, a to že všeobecné lekárstvo je základným prvkom systému, že systém by mal fungovať efektívne a že by mal byť pre pacienta bezpečný. Dodal, že ich cieľom nebolo, aby občania postávali pred čakárňami, ale aby vznikla akási „mini lekárska správa“, ktorá by hovorila o tom, prečo prišli k lekárovi, aké vyšetrenia už absolvovali a podobne. Valentovič vyhlásil, že nevidí dôvod na ich zrušenie, hoci pripustil, že ministerstvo v súčasnosti o výmenných lístkoch rokuje s psychiatrami či očiarmi.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia