Odborná prax nebude povinná pre všetkých študentov

piatok, 04. júl 2008, 18:45

Povinná jednoročná odborná zdravotná prax pred nástupom na druhý stupeň štúdia nebude povinná pre všetkých študentov zdravotníckych odborov. Parlament totiž schválil novelu zákona o podpore práce s mládežou, ktorá odstránila podmienku praxe pre prijatie na externú formu štúdia druhého stupňa v zdravotníckych študijných odboroch a na prijatie na štúdium druhého stupňa v odbore verejné zdravotníctvo.

Na svojej internetovej stránke o tom informuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Požiadavka jednoročnej odbornej praxe sa pritom nevzťahuje ani na študentov, ktorí ukončili prvý stupeň vysokoškolského vzdelania v zdravotníckych študijných odboroch v externej forme a tých, ktorí získali vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa v študijnom odbore verejné zdravotníctvo v dennej forme pred 1. septembrom 2008. „Na druhý stupeň vzdelávania je teda možné prijať všetkých externých študentov zdravotníckych študijných odborov ako aj úspešných absolventov prvého stupňa pre odbor verejné zdravotníctvo,“ uvádza ďalej ministerstvo.

Na začiatku februára dostali všetky zdravotnícke a lekárske fakulty príkaz poslať svojich študentov na rok do praxe. Niekoľko mesiacov pred štátnicami sa tak absolventi bakalárskeho štúdia zdravotníckych odborov, ale aj ošetrovateľstva, či laboratórnych vyšetrovacích metód, ktorí chceli pokračovať na magisterskom stupni, dozvedeli, že musia prerušiť štúdium a ísť na rok pracovať. Ministerstvo školstva pritom potvrdilo, že o zavedenie povinnej praxe žiadal rezort zdravotníctva. Odôvodnil ju pritom aj zabezpečením dostatku odborníkov na výkon zdravotníckych povolaní. Podľa MZ totiž doterajší vývoj vysokoškolského vzdelávania v nelekárskych zdravotníckych študijných odboroch preukázal, že vysoké školy produkujú nadmerný počet absolventov s ukončeným vysokoškolským vzdelaním 2. stupňa. To podľa ministerstva spôsobuje, že absolventi hľadajú uplatnenie mimo rezortu, čo spôsobuje úbytok ľudských zdrojov v zdravotníctve.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia