Nemocnicu v Šahách bude spravovať Agel SK

pondelok, 12. január 2009, 12:15

Mestskú nemocnicu v Šahách bude zrejme už od začiatku februára tohto roka prevádzkovať spoločnosť Agel SK, a.s. Poslanci jej totiž schválili dlhodobý prenájom zdravotníckeho zariadenia. Ako pre agentúru SITA povedal zástupca primátora Šiah György Bélik, o konkrétnych podmienkach zmluvy mesto s firmou v súčasnosti rokuje, zrejme však pôjde o prenájom na 20 rokov.

Mesto už vypísalo dve verejné súťaže s cieľom zachrániť nemocnicu, ktorá sa topí v dlhoch. Víťaz prvej, Medfin PZS, a.s., nakoniec od svojho zámeru odstúpil. Odôvodnil to zlou finančnou situáciou zariadenia. Do druhej súťaže sa prihlásili štyria uchádzači, zastupiteľstvo však víťaza nevybralo. Namiesto toho poverilo troch poslancov rokovaním so všetkými záujemcami, teda aj s tými, ktorí sa do súťaže neprihlásili. Nehnuteľný a hnuteľný majetok nemocnice patrí mestu Šahy, ktoré na jej prevádzkovanie založilo neziskovú organizáciu.

Dlh nemocnice v súčasnosti predstavuje okolo 1,328 mil. eur. Zatiaľ v nej fungujú všetky oddelenia. Finančná situácia zariadenia sa zhoršila po tom, ako sa nedostalo do verejnej minimálnej siete. Všeobecná zdravotná poisťovňa mu znížila zmluvný rozsah poskytovanej starostlivosti na lôžkovom oddelení na 29,9 tis. eur mesačne. Podobne postupovala aj Zdravotná poisťovňa Dôvera. Spádová oblasť nemocnice zahŕňa 20 tis. ľudí.

Skupina Agel je najväčším privátnym zoskupením poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v regióne strednej a východnej postkomunistickej Európy. V súčasnosti do nej spadá takmer 40 organizácií, medzi nimi nemocnice, polikliniky či laboratória. Do skupiny patrí napríklad česká Zdravotní pojišťovna Agel, a.s. Skupina na Slovensku pôsobí priamo alebo nepriamo aj prostredníctvom Agel SK, a.s. a medicínskeho centra Medi Relax M + M, s.r.o. V minulom roku sa Agel stal majoritným vlastníkom Apollo zdravotnej poisťovne. Tá sa od 1. januára tohto roka stará o viac ako 500 tis. poistencov.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia