Šahy: Agel SK odstúpil od prenájmu nemocnice

pondelok, 09. marec 2009, 18:32

Nemocnicu v Šahách nebude prevádzkovať spoločnosť Agel SK, a.s., ktorá si ju mala prenajať od mesta. Od zmluvy odstúpila bez udania dôvodu ešte pred jej podpisom.

Ako pre agentúru SITA uviedol zástupca primátora Šiah György Bélik, firma chcela nemocnicu prevádzkovať najprv od 1. decembra, potom od 1. januára. „V januári mi však ani nezdvíhali telefón, tak som tušil, že ani od februára z toho nič nebude. Dal som im ultimátum, že ak nepodpíšu zmluvy do 15. februára, mesto odstúpi. Na to zareagovali tak, že odstúpili oni,“ povedal Bélik. Dlh nemocnice už medzičasom narástol na takmer 1,6 mil. eur. Nový prevádzkovateľ ho na seba prevziať nemusí. Ako hovorí Bélik, sú v situácii, keď si už veľmi nemôžu diktovať podmienky. Zatiaľ v zariadení fungujú všetky oddelenia.

Mesto už vypísalo dve verejné súťaže s cieľom zachrániť nemocnicu. Víťaz prvej, spoločnosť Medfin PZS, a.s., nakoniec od svojho zámeru odstúpil. Odôvodnila to zlou finančnou situáciu nemocnice. Do druhej súťaže sa prihlásili štyria záujemcovia, zastupiteľstvo však víťaza nevybralo. Samospráva ale naďalej rokovala so všetkými uchádzačmi a nakoniec vybrala firmu Agel SK. Keďže tá stratila záujem, oslovili s ponukou na spoluprácu ďalšieho uchádzača. „Je to pán Peter Molnár z Rimavskej Soboty, ktorý vlastní nemocnicu v Hnúšti a je v správnej rade nemocnice v Kráľovskom Chlmci,“ informoval Bélik. Mesto mu poslalo návrh zmluvy, vyjadriť by sa k nemu mal v najbližších dňoch.

Finančná situácia nemocnice v Šahách sa zhoršila po tom, ako sa nedostala do minimálnej siete zdravotníckych zariadení ministerstva zdravotníctva. Všeobecná zdravotná poisťovňa jej znížila zmluvný rozsah poskytovanej starostlivosti na lôžkovom oddelení na 29 874 € mesačne. Podobne postupovala aj Zdravotná poisťovňa Dôvera. Nehnuteľný a hnuteľný majetok nemocnice patrí mestu Šahy, ktoré na jej prevádzkovanie založilo neziskovú organizáciu.

Skupina Agel je najväčším privátnym zoskupením poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v regióne strednej a východnej postkomunistickej Európy. Skupina na Slovensku pôsobí priamo alebo nepriamo aj prostredníctvom Agel SK, a.s. V minulom roku sa Agel stal majoritným vlastníkom Apollo zdravotnej poisťovne. Tá sa od 1. januára tohto roka stará o viac ako 500 tis. poistencov.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia