Poslanci akceptovali prezidentovu výhradu

streda, 02. február 2011, 15:49

Národná rada opätovne schválila prezidentom vrátenú novelu zákona o zdravotných poisťovniach. Poslanci sa stotožnili s námietkou prezidenta a zo zákona vypustili ustanovenie o vernostných systémoch v lekárňach. Účinnosť novely je od 1. 4. 2011.

Schválenie zákona znamená, že od 1. 4. sa ruší povinnosť vystavovať odporúčacie lístky a zavádza sa ochranný limit na spoluúčasť. Štátne zdravotnícke zariadenia sa budú do konca roka (najneskôr však do 30. 6. 2012) transformovať na akciové spoločnosti. Zdravotné poisťovne budú povinné zverejňovať svoje zmluvy s poskytovateľmi a sprísni sa výpočet ich platobnej schopnosti. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) bude zodpovedný za zavádzanie DRG. Predsedu úradu nebude možné odvolať z funkcie bez dôvodu, čím sa vracia nezávislosť ÚDZS. Ruší sa tiež preventívna prehliadka s dychovým testom na helicobactera a zmierňuje sa drakonická sankcia pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí nezískali dostatok kreditov zo sústavného vzdelávania.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia