Zrušenie zdravotných odvodov úsporu neprinesie

streda, 18. apríl 2012, 18:18

Denník SME pripravil na webe užitočnú aplikáciu – čo by ste robili na mieste ministra financií? Môžete si namodelovať úsporný balíček pre verejné financie podľa vlastných preferencií.

Aplikácia má však jeden nedostatok. Je ním navrhované opatrenie č. 4 (Úplné zrušenie zdravotných odvodov a zároveň zvýšenie rovnej dane na 23 % a zvýšenie DPH na jednu sadzbu 22 %). Podľa autorov má priniesť ročnú úsporu 454 mil. €.

Lenže zrušenie zdravotných odvodov podľa nášho názoru žiadnu úsporu neprinesie. Považujem za nepravdepodobné, že vláda, ktorá zruší zdravotné odvody, následne presadí, aby do zdravotných poisťovní išlo takmer pol miliardy eur menej. Znamenalo by to výpadok na úrovni 12 % celkových príjmov zdravotných poisťovní. Takáto zmena bude preto rozpočtovo neutrálna, platba do poisťovní sa z odvodov presunie v plnej výške do daní.

Prečítajte si naše porovnanie reformy odvodov od Ľudovíta Ódora a od Richarda Sulíka (Zdravotná politika 1/2011, str. 7-11, pdf).

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia