Poliaci sa boja privatizácie nemocníc

utorok, 04. marec 2014, 0:28

V Poľsku sa nachádza 730 nemocníc, z ktorých 615 je štátnych. Celkový dlh štátnych nemocníc je v súčasnosti 2,6 miliardy eur. Poľské nemocnice stoja pred otázkami – ako sa zbaviť dlhov? Ako zlepšiť ziskovosť nemocníc? Čo urobiť, aby pacienti nemuseli na liečbu alebo operáciu čakať niekoľko mesiacov? Riešením týchto problémov môže byť reštrukturalizácia nemocníc a privatizácia verejných inštitúcií, ako aj navrhla poľská vláda na čele s Donaldom Tuskom v roku 2011. Avšak Poliaci nechcú privatizáciu nemocníc, pretože sa jej obávajú. Problém je v nedostatku informácií a diskusií na túto tému, toto všetko len zvyšuje negatívny postoj a udržiava stereotypy správania obyvateľov.

Na tému obáv Poliakov zo zmien v zdravotníctve uskutočnila agentúra PBS v novembri 2013 reprezentatívny celoštátny prieskum na vzorke 1000 ľudí vo veku 15 a viac rokov.

Väčšina Poliakov (64,5 %) je presvedčených, že privatizácia nemocníc nebude prospešné pre pacientov. Len každý piaty Poliak je presvedčený, že privatizácia nemocnice je prínosná zmena pre pacienta. Tu sa natíska otázka, aké majú obyvatelia vedomosti o privatizácii. Až 65,6 % Poliakov nevie alebo nie sú si istí, čo vôbec privatizácia znamená. Nevedomosť teda len zvyšuje strach v spoločnosti a je hlavnou príčinou negatívnych postojov k privatizácii.

Najviac sa obávajú privatizácie nemocníc osoby vo veku nad 59 rokov, podobné obavy sa vyskytujú aj u osôb, ktoré majú finančné ťažkosti. 56,8 % respondentov, ktorých príjem nepresahuje 800 zł netto mesačne, sa rozhodne stavia proti privatizácii okolitých nemocníc. Podobný názor má aj skupina ľudí, ktorí nepoužívajú internet pravidelne – až 87 % respondentov.

Je očividné, že poľska spoločnosť má obavy o budúcnosť nemocníc. Podľa Adama Sandauera, predsedu a zakladateľa združenia Primum Non Nocera, by privatizácii malo predchádzať presvedčovanie ľudí o efektívnosti premeny. Zmeny by mali začať po získaní povolenia na prevádzku viacerých – aj súkromných – poisťovní. Konkurencia v zdravotnom poistení by mala byť základným krokom k transformácii poľského systému zdravotnej starostlivosti.

Viac ako 74 % Poliakov nechce, aby ich najbližšia verejná nemocnica bola sprivatizovaná. Najväčší strach z nemocníc po privatizácii spočíva zo zvýšených poplatkov. Privatizácia sa Poliakom spája predovšetkým s transformáciou štátnej nemocnice v súkromnú, v ktorej budú musieť platiť za služby – pobyt a liečbu. Pritom v Poľsku je mnoho príkladov z privatizovaných nemocníc, ktoré fungujú správne a kde je starostlivosť bezplatná a dostupná všetkým.

Na druhej strane, využívanie (spoplatnených) súkromných zubných ordinácií je už bez „emócií“, podobne aj primárna zdravotná starostlivosť, ktorá je dnes takmer úplne v súkromných rukách. Ryszard Golański, šéfredaktor Gazety Lekarskiej, si myslí, že v najbližších rokoch s nárastom počtu pacientov liečených v súkromných nemocniciach, sa názory Poliakov na túto tému zmenia.

V prieskume respondenti hovorili o obavách z nasledovných nepriaznivých zmien (možná viacnásobná odpoveď):

Prieskum mienky v Polsku - obavy z privatizacie nemocnic

Zdroj: Grupa Nowy Szpital, 2014

 

Marcin Szulwiński – predseda predstavenstva najväčšej poľskej súkromnej siete nemocníc Grupa Nowy Szpital – tvrdí, že obavy Poliakov v súvislosti s privatizáciou nie sú opodstatnené. Podľa neho sa náklady na ošetrenia nezvýšia, poskytovaných služieb bude viac a ich kvalita bude čoraz lepšia. Podstatná bude konkurencia, súťaž o pacienta a jeho spokojnosť so službami v danom zariadení. Podľa Szulwińského je potrebné posilniť úlohu trhových mechanizmov, pretože  trh, a nie sieť nemocníc vytvorená úradníkmi a politikmi, chráni Poliakov od toho, čoho sa obávajú.

 


 

Zdroj: http://www.nowyszpital.pl/download/gns/aktualnosci/2014/gns_raport_07_01_2014.pdf

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia