Prezidentovi chýbajú odpovede

streda, 01. apríl 2015, 22:24

Andrej Kiska si uvedomuje vážnosť situácie v zdravotníctve. Nestáva sa často, že by prezident republiky komentoval prácu niektorého rezortného ministra tak konkrétne a kriticky, ako sa to stalo teraz v prípade Viliama Čisláka.

Rozhorčeniu prezidenta sa nemožno čudovať. V zdravotníctve to minimálne od jesene vrie. Nepočuť však o žiadnych opatreniach. Problémy ako keby nejestvovali. Účastníci v sporných kauzách sú odpratávaní do iných funkcií. Piešťanské CT, v dôsledku ktorého prišli o funkcie traja ústavní činitelia, označil Čislák za pseudokauzu.

Kiskov popis stavu slovenského zdravotníctva je výstižný a zrozumiteľný. Prezident vo svojom vyjadrení po rozhovore s ministrom zdravotníctva vecne a konkrétne pomenoval skutočné problémy.

Niežeby sme o nich dosiaľ nevedeli. Žiaľ, hlas odbornej verejnosti sa na politické poschodia v posledných rokoch nedostáva. Kiskove slová však museli počuť aj na Úrade vlády. Teraz už aj tam vedia, že

  • napriek sľubom nejestvujú skutočné opatrenia na zamedzenie neefektívneho a netransparentného nakladania s peniazmi,
  • mešká zavedenie DRG (platby za diagnózu),
  • kritériá zazmluvňovania zo strany VšZP nie sú transparentné,
  • mešká zavádzanie štandardných postupov,
  • nemeriame a nezbierame dáta; a keď ich aj meriame, tak ich nevyhodnocujeme, ani nezverejňujeme,
  • a minister zdravotníctva na tieto otázky nevie odpovedať.

Podobne kritické slová adresovala vláde aj Európska komisia. Tá k výčitkám pridala ešte neexistujúci eHealth, pochybnosti o projekte integrovaných zdravotných centier a neriešenie problému zadlžovania nemocníc.

Minister Čislák mal za úlohu robiť do volieb údržbára. Rezort je však v natoľko havarijnom stave, že potrebuje skôr krízového manažéra.

A samozrejme, potrebuje aspoň strednodobú víziu zdravotníctva, ktorá sa nebude meniť s volebnými cyklami. Pripraví ju zrejme až budúca vláda. Bude to jej povinnosť. Prezident Kiska sľúbil, že rovnaké otázky sa bude pýtať aj Čislákovho nástupcu.

článok bol publikovaný v Zdravotníckych novinách

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia