eHealth nebude ani v roku 2017

pondelok, 29. jún 2015, 23:55

Po rokoch príprav a desiatkach miliónoch preinvestovaných eur sa pripravuje skúšobná prevádzka štátneho eHealthu. Zatiaľ len v úzkom kruhu. Zdravotnícka i pacientska verejnosť by vraj mala prvé služby elektronického zdravotníctva začať využívať v roku 2017.

Časté zlyhania veľkých štátnych IT projektov sú popísané vo viacerých štúdiách. Majú spoločné menovatele: politické projekty sú príliš ambiciózne, sú naplánované na pridlhé obdobie, počas ktorého sa vystrieda priveľa manažérov, roly a zodpovednosti sú nejasne rozdelené, chýba alebo je nesprávne urobená analýza potrieb, neustále sa menia požiadavky a špecifikácie.

Žiaľ, tieto charakteristiky sedia aj na slovenský eHealth.

Slabou útechou nám môže byť, že zlyhania štátnych zdravotníckych IT projektov sa dejú aj v podstatne usporiadenejších krajinách než je Slovensko. Národná zdravotná služba (NHS) vo Veľkej Británii v roku 2011 hodila cez palubu svoje centralizované eHealthové riešenie. Budovala ho pritom 10 rokov a stálo 10 miliárd libier (14 miliárd eur).

Webové trhovisko so zdravotným poistením pre Obamacare v USA malo stáť pôvodne necelých 100 miliónov dolárov. Pri spustení v roku 2013 mal portál veľké problémy. Obamova administratíva si však nemohla dovoliť neúspech. Za žiadnu cenu. Dnes sa odhaduje, že HealthCare.gov stál 1,7 miliardy dolárov.

Podľa mňa v roku 2017 slovenský štátny eHealth nebude fungovať. Skúšobná prevádzka je povinná jazda, ktorou ministerstvo zdravotníctva skúsi obmäkčiť Brusel, aby sme nemuseli vracať premrhané eurofondy. V roku 2017 tu však už bude iná vláda, ktorá bude môcť neúspech (opäť) zvaliť na predchodcov. A bude to zámienka naliať ďalšie peniaze do bezodnej diery.

Väčšmi než nové servery, počítače a káble potrebuje slovenské zdravotníctvo jasnú koncepciu, ako pracuje s dátami. eHealth je len technológia. Kým však nemáme úplne jasno, čo od nej chceme, nebude fungovať nikdy.

 

 

článok bol publikovaný v Zdravotníckych novinách

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia