Zdravotníctvo bez ministerstva

štvrtok, 10. marec 2016, 10:34

Zdravotníctvo si vyžaduje zmeny. Zložité a náročné zmeny, ktoré budú bolieť. Ktoré sa nebudú každému páčiť, lebo menia ich status quo.

Zmeny musí preto presadzovať vláda so silným mandátom. Podľa výsledkov parlamentných volieb však taká vláda vznikne len veľmi ťažko.

Zložité rozhodnutia sa tak budú odkladať. Budeme pokračovať v zotrvačnom pohybe.

Nepochybne, slovenské zdravotníctvo dokáže také obdobie zvládnuť. Koniec-koncov, ostatné štyri roky sú toho dôkazom.

Ale nie všetko sa dá odkladať do aleluja. Nemocniciam padá na hlavu dlh. Keďže chuť na bolestivú reštrukturalizáciu asi nebude, dlh bude rásť. Nervozita dodávateľov sa dá krájať.

Ďalšia, podobne akútna téma je aktualizácia zdravotníckeho rozpočtu. Peňazí na tento rok nie je dosť. Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia bude drahé. „Vďaka“ sociálnemu balíčku (odvodová odpočítateľná položka) prídu zdravotníci každoročne o zhruba 180 miliónov eur. Všetci akosi ticho dúfali, že po voľbách sa prostriedky pre rezort navýšia. To sa však teraz nemusí stať.

Nie som pesimista. Slabá alebo nestabilná vláda môže byť príležitosťou. Ak sa nebudú prijímať zásadné rozhodnutia na centrálnej úrovni, hráči v rezorte budú odkázaní na dohodu a spoluprácu medzi sebou, nie na diktát regulátora. Pre zavádzanie niektorých užitočných zmien to môže byť, paradoxne, celkom dobrá východisková pozícia.

Napríklad sa môže konečne rozbehnúť DRG – v réžii zdravotných poisťovní. Politicky ovplyvňovaný regulátor (úrad pre dohľad, ministerstvo) sa im pri tom nebude tak veľmi pliesť do cesty. Aj tak by to len domrvil, viď nedávno zverejnené zmätočné základné sadzby DRG.

Kým posledné štyri roky museli zdravotné poisťovne venovať svoju energiu na odrážanie útokov vlády a boj proti znárodňovaniu, teraz sa konečne budú môcť venovať svojim úlohám.

Možno sa nakoniec naučíme žiť aj bez ministerstva zdravotníctva…

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

kresla

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia