Rozpočet podľa očakávaní

štvrtok, 25. august 2016, 20:40

Návrh štátneho rozpočtu prekvapí asi len toho, kto od neho naozaj úprimne čakal navýšenie zdrojov pre zdravotníctvo. Odkaz ministerstva financií z viacerých programových dokumentov je totiž dlhodobo jasný a zrozumiteľný: viac peňazí nebude, urobte si poriadok s neefektivitou v rezorte.

Návrh rozpočtu najprv vyšiel bez čísel, s vybodkovaným prázdnym miestom. Ministerstvo neskôr zverejnilo rozpočet aj s číslami, ale zásadne múdrejší z toho nie sme. Ako už býva zvykom, tie najdôležitejšie zdravotnícke čísla v ňom nie sú zase uvedené.

Niečo sa dá vyskladať z čiastkových informácií, roztrúsených v rôznych častiach sprievodných dokumentov. Zdravotné poisťovne by tak mali mať k dispozícii zhruba o 50 miliónov eur viac ako tento rok. Nárast zatiahnu ekonomicky aktívni poistenci. Štát naopak plánuje platiť o vyše 100 miliónov menej ako v tomto roku. Pokles nie je spôsobený len poklesom počtu poistencov štátu (kvôli rastúcej zamestnanosti), ale najmä návratom k sadzbe 4% z priemernej mzdy.

Jednopercentný nárast zdrojov nie je veľmi optimistickou správou pre zdravotníkov. Nestačí kryť rast miezd na Slovensku, ktorý má na budúci rok dosiahnuť 4,3 %. Budú nevyhnutné reštrukturalizačné opatrenia. Od optimalizácie siete nemocníc cez úpravu platobných mechanizmov až po efektívnejšie hospodárenie. Tieto zmeny sa neprejavia zo dňa na deň, takže aj keď k nim hádam dôjde, s takýmto rozpočtom zdravotníctvo budúci rok nebude vedieť hospodáriť. Neskolabuje, ale zvýši sa dlh, predĺžia čakacie doby.

Apropos, dlh nemocníc. V rozpočte sa o oddlžení nepíše. Ministerstvo financií dokonca úplne mimo realitu prognózuje, že nemocnice sa už tento rok (!) prestanú zadlžovať. Hoci len za posledné dva roky vytvorili dlh vyše 130 miliónov eur, s rastúcim trendom.

Ale darmo teraz riešime peniaze na budúci rok. Aktuálnou otázkou sú peniaze na tento rok. Ročné zúčtovanie za rok 2015 pustilo zdravotným poisťovniam žilou. Budú mať dosť prostriedkov na úhradu starostlivosti ešte v tomto roku?

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

 

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia