Čo by bolo, keby

nedeľa, 27. november 2016, 21:46

Ministerstvo financií sa v duchu hesla modernej doby – „hodnota za peniaze“ – pustilo do revízie výdavkov v rezorte zdravotníctva. V záverečnej správe analytici vyčísľujú, že v budúcom roku sa dá ušetriť 170 miliónov eur. Alebo aj viac.

Nemusíme si nič navrávať, uvedené úspory sú virtuálne. Sú výsledkom rôznych modelovaní; odpoveďou na otázku, čo by bolo, keby.

Keby sa v nemocniciach nekradlo, iste by sa ušetrilo. A keby poisťovne neuzatvárali premrštené kontrakty s vybranými poskytovateľmi (napríklad magnetickej rezonancie), tak tiež by bolo viac peňazí.

Ale nenasadzujme si ružové okuliare. Toto sa zo dňa na deň nezmení. Obstarávanie, aj keby bolo krištáľovo čisté, bude v zadlžených nemocniciach zaťažené vyššou cenou za platobnú nedisciplínu. Prehodnotenie zmlúv v zdravotných poisťovniach tiež nepôjde zo dňa na deň. Niektorí poskytovatelia dostali od predchádzajúceho vedenia VšZP lukratívne zmluvy až do roku 2018.

Ministerstvo financií má prehnané očakávania od schopnosti rezortu zdravotníctva uťahovať si opasok. Predpokladám, že autori revízie výdavkov sú si toho aj vedomí. Ale kým nebudú tlačiť na pílu a žiadať veľa, nedosiahnu možno vôbec žiadnu zmenu.

Strata VšZP by však mala byť budíčkom pre zdravotníkov, že situácia je naozaj vážna.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

 

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia