Tlak na zmenu sa vystupňoval

nedeľa, 04. december 2016, 21:09

Kde sú tie časy, keď univerzálnym riešením na problémy v zdravotníctve bolo zakázať zisk zdravotným poisťovniam? Možno by sa pri tom bolo podarilo zakázať aj stratu, a vedenie rezortu by nemalo teraz hlavu v smútku.

Štátom riadeným organizáciám v zdravotníctve sa totiž veľmi nedarí. Nemocnice nazbierali dlh cez pol miliardy a najväčšia zdravotná poisťovňa skončí tento rok s rekordnou stratou 283 miliónov. Vlani síce VšZP vykázala zisk. Ten si však – zdá sa – jej manažment len vymyslel, aby ešte pred voľbami dostal prémie. Okrem kreatívneho účtovníctva sa pod stratu podpísala aj odvodová odpočítateľná položka, ktorou štát bez kompenzácie odčerpal peniaze zo zdravotníctva.

Už je ťažké nechávať problémy vyhniť, hoci sa táto metóda predchádzajúcim ministrom osvedčila. Kombinácia limitovaných zdrojov (viď rozpočet na budúci rok), rastúceho dlhu u poskytovateľov a stratovej štátnej poisťovne bude nemilosrdným katalyzátorom zmien. Otázka už nie je, „či“ sa budú robiť zmeny, ale „ako hlboko“ sa bude rezať.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia