Očakávania ešte nevyhasli

nedeľa, 15. január 2017, 12:54

Snaha ministra Druckera zmeniť slovenské zdravotníctvo k lepšiemu je sympatická. Cesta od deklarácií k výsledkom je však dlhá a kľukatá.

Prvé koncoročné bilancovanie ministra Druckera je – na pomery ministrov zdravotníctva – celkom priaznivé. Iste, autor hodnotenia, ako pricmrndávač (© Rudolf Zajac) na ministerstve, môže byť zaujatý. Skúsim to však analyticky podložiť.

Začnime plusmi. Po dlhom čase, vlastne po prvý raz od Zajaca, máme ministra, ktorá pomenúva problémy slovenského zdravotníctva pravým menom. A hoci prišiel z pošty, vyzerá, že systému rozumie viac ako jeho predchodcovia.

Plusom je, že k problémom pristupuje technokraticky, nie ideologicky. Hoci, aj to je relatívne. Je jasné, že má mantinely; sociálna demokracia tak dlho zdôrazňovala niektoré slogany, že opustiť ich nie je jednoduché.

Snaží sa presadzovať koncept Hodnoty za peniaze, čoho cieľom je zvýšenie efektivity sektora. Za to si vyslúžil sympatie médií. Tým sa netešil po trištvrte roku vo funkcii asi žiaden z ministrov zdravotníctva.

Drucker zatiaľ presadil legislatívu s cieľom zamedziť nežiaducemu reexportu. Uvidíme, do akej miery bude úspešná a zlepší dostupnosť liekov. Rozšíriť sa majú kompetencie zdravotníckych asistentov, ktorí môžu pomôcť nahradiť chýbajúce sestry.

Zdá sa, že od Nového roka sa po rokoch prešľapovania naozaj podarí spustiť DRG. Druckerovi predchodcovia zavádzanie DRG len predstierali. Teraz tomu pomohli predovšetkým zdravotné poisťovne, vrátane nového vedenia štátnej VšZP.

Ťažko vyčísliteľné, ale mimoriadne dôležité plus je zmena komunikácie. Do projektových tímov sú prizývané dotknuté strany. Môžu sa vyjadriť k témam, k návrhom, diskutovať o problémoch. Prizývaní sú aj pacienti, aj stavovské organizácie, aj záujmové združenia. Verejnosť i mimovládky majú zastúpenie v dozornej rade VšZP.

Toto pomáha zlepšovať atmosféru v sektore plnom frustrácie. Skôr či neskôr prídu aj konflikty (reformy sa nedajú robiť bezbolestne). Ale minister si ich nechce vychutnávať na všetkých frontoch naraz.

Lenže, čo z pomenúvania vecí pravými menami, keď zatiaľ nevidno uchopiteľné výsledky?

Minister sa rozhodol pre projektové riadenie. Problémy slovenského zdravotníctva sú rozkúskované do 26 projektov s 26 projektovými tímami. Toľko schopných ľudí na ministerstve však nemá, ktorí by zvládli všetky tieto projekty paralelne riadiť a riešiť. Naháňa priveľa zajacov, musí začať prioritizovať.

Nedostatku ľudí bude čeliť každý minister. Je to dôvod, pre ktorý si myslím, že ministerstvo by nemalo mať príliš veľa kompetencií – aby ich bolo vôbec spôsobilé vykonávať kvalitne.

Tým sme sa dostali k mínusom. Drucker nemení kádre. Aj riaditelia s pošramotenou minulosťou zostávajú. Nie sú totiž ľudia, ktorí by ich nahradili. To je jedna z dôležitých prekážok pri zlepšovaní slovenského zdravotníctva vo všeobecnosti. Chýbajú dobrí zdravotnícki manažéri, s charakterom. Aj súkromný sektor má problém ich nájsť. Prečo by mali byť ochotní pracovať pre štát a čeliť chobotniciam záujmov a vrtochom politikov? Zatiaľ preto v rezorte vidíme hrubú čiaru za hriechmi minulosti a nulovú toleranciu k novým hriechom.

V čom podľa mňa minister neuspel, je rokovanie o rozpočte na budúci rok. Pokles sadzby za poistencov štátu pod 4% vysiela signál, ktorý nevyváži ďalšie žonglovanie s číslami. Ak tento rok skončí štátna poisťovňa v bezmála 300-miliónovej strate, čo očakávame od budúceho roka, ak sa objem peňazí prakticky nezmení?

Ministerstvo financií ukázalo Druckerovi dva dodatočné zdroje peňazí: ľudí s vysokými príjmami, a údajnú neefektivitu v niektorých sektoroch. Zrušenie maximálnych vymeriavacích základov (teda de facto 14%-ná daň) by malo od „horných 20 000“ priniesť do poisťovní asi 80 miliónov eur. A ďalších 170 miliónov je vraj v plytvaní na lieky, ŠZM, laboratóriá, CT-čka či dopravu.

Kým vyššie zaťaženie bohatých ľudí napriek optimalizácii nejaké peniaze do systému predsa len prinesie, plánované úspory pri údajnom plytvaní sú čistá virtuálna realita. Ak sa nestane nejaký zázrak, koncom budúceho roka bude zdravotníctvu chýbať veľa peňazí.

Ak chce byť Drucker hodnotený v koncoročnej bilancii aj takto o rok, deklarácie a projektové mítingy mu už na to nebudú stačiť.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia