eZdravie: evolúcia, nie revolúcia

pondelok, 15. január 2018, 9:48

Sú podľa Vás lekárnici a lekári na Slovensku pripravení na spustenie ezdravia od 1. januára 2018?

Ako ktorí. Niekto pripravený je, niekto nie je. Nie je správne očakávať, že eZdravie príde ako veľký tresk, revolúcia, a zo dňa na deň sa všetko v slovenskom zdravotníctve zmení. Nástup elektronizácie bude postupný, a preto dátum 1. 1. 2018 nepovažujem za zásadne prelomový.

Ako by ste zhodnotili tento projekt aj s porovnaním elektronického zdravotníctva v zahraničí?

Veľké IT projekty bývajú neúspešné aj v zahraničí, v tom nie sme extra výnimoční. Poučením je – robiť veci postupne, evolučne, po malých krokoch, s jasnými čiastkovými cieľmi (napr. ePreskripcia). A samozrejme, s aktívnym zapojením tých subjektov, ktorých sa to týka, a pre ktorých má služba priniesť hodnotu.

V čom vidíte nedostatky?

Nešťastím tohto projektu je, že bol financovaný z eurofondov, z „lacných“ peňazí, a teda nemusel preukázať svoju biznisovú logiku. Jeho hnacími silami boli úradníci a dodávatelia technológie, nie jeho predpokladaní budúci užívatelia (poskytovatelia, poisťovne, pacienti,…). Projekt bol na začiatku nastavený megalomansky, naháňal priveľa rôznych – a komplikovaných – cieľov. Trval príliš dlho, takže sa za ten čas vystriedali 4 rôzne vlády, 5 ministrov zdravotníctva či 7 šéfov NCZI, agentúry zodpovednej za implementáciu eHealthu/ eZdravia. Stratila sa kontinuita, vytratila sa zodpovednosť. A stálo to priveľa peňazí.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia