eZdravie: zádrhov malo byť menej

nedeľa, 18. február 2018, 21:16

Čaopis Lekárnik sa aj vo svojom februárovom čísle venuje v ankete projektu eZdravie. Na otázky „Ako by ste zhodnotili projekt ezdravie a jeho jednotlivé časti (epreskripcia), ktorý je od 1. januára 2018 oficiálne spustený? Boli podľa Vás lekárnici, lekári a ostatní zdravotnícki pracovníci dostatočne poučení od kompetentných úradov (NCZI a MZ SR)?“ odpovedal Tomáš Szalay:

Zo skúseností po štyroch týždňoch od spustenia ostrej prevádzky eZdravia nie je možné robiť nejaké hlboké závery. Akýkoľvek takýto veľký, plošný projekt potrebuje svoju nábehovú fázu. Elektronizácia zdravotníctva sa neodohráva zapnutím vypínača, nepríde to zo dňa na deň.

Tých zádrhov pri štarte eZdravia mohlo a malo byť menej. Vlastne, celý ten projekt mal byť kvalitnejší, rozsiahlejší a mal byť spustený o 5 rokov skôr. Za preinvestované peniaze mal byť svižnejší, mala ho sprevádzať mohutnejšia informačná kampaň. Mohli sa z toho podporiť investície do IT v ambulanciách. Problém je, že tie peniaze sa zrejme minuli na čosi iné a nepriniesli zodpovedajúcu hodnotu.

Odladenie chýb bude trvať nejaký čas, zapájanie sa poskytovateľov bude postupné. Ľuďom, ktorí sa to po sérii zlých rozhodnutí pokúšajú rozchodiť, by sme mali držať palce, aby sa im to podarilo. Ak by bolo do konca roka, považoval by som to za úspešné spustenie eZdravia.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia