Slovník odborára

nedeľa, 16. september 2018, 12:46

Ľudia bez zdravotníckej praxe by mali byť radšej ticho a mali by prenechať iniciatívu tým s praxou. Tí vedia lepšie, čo so zdravotníctvom. Asi takto by som zhrnul odkaz bývalého Zajacovho štátneho tajomníka Petra Ottingera v Zdravotníckych novinách č. 31/2018. No, a potom si nad tým celým prečítam citát človeka z praxe.

„Jedným slovom katastrofa, náš onkologický program má asi 80 strán, ten fungujúci český má dve strany.“ Výrok doktora Visolajského redakcia Zdravotníckych novín radšej skrátila, pretože v origináli pokračuje slovami: „V takýchto chvíľach ma napadne len slovo defenestrácia…“

Toľko reakcia šéfa lekárskych odborárov k Národnému onkologickému programu (NOP). Nielenže sú to totálne nevhodné slová pre človeka, ktorého niektorí považujú dokonca za mienkotvorcu. Ale je to postoj, ktorý je mimo aj z pohľadu obsahu. 

Po dlhých rokoch máme prvý onkologický program. Nie je dokonalý, to zďaleka nie. Ale konečne nejaký je a dá sa pracovať na jeho zlepšení. Presadili sa konkrétne skríningové programy (prsník, maternica, kolorektál). Pripravené sa už novelizácie zákonov, aby sa skríningy dostali do praxe.

Lekársky odborár (zdravotnícky pracovník s praxou!) to označí slovom „katastrofa“. Prečo? Lebo program má veľa strán…?

Český onkologický program je heslovitý, v odrážkach. Naozaj sa zmestí na dve strany A4. Zhruba rovnaký rozsah má v slovenskom onkologickom programe tabuľka s jeho obsahom. Zvyšok textu tvorí podrobnejší popis odrážok z úvodu.

Pre porovnanie: európsky návod a odporúčania na písanie národných onkologických programov má vyše 80 strán. Francúzi ani netušia, akej katastrofe čelia: ich aktuálny onkologický program (Plan Cancer 2014-2019) má 210 strán! Defenestrovať? Švédsky onkologický plán má dokonca cez 300 strán…

Keď bol NOP predložený do legislatívneho procesu, odborári sa k nemu nevyjadrili. Nedali pripomienky, nenavrhli vylepšenia (na rozdiel od SLS či zástupcov všeobecných lekárov). Len teraz neproduktívne hejtujú.

Ako píšem vyššie: onkologický program má ďaleko k dokonalosti. Nie je dostatočne konkrétny. Mnohé veci opomína. Chýba tam jasný akčný plán. Hľadí len dva roky dopredu. Neodpovedá na otázku, ako dať do poriadku onkologický register. Toto všetko je pravda. 

Ale reakcia šéfa lekárskych odborov je mimo misu. Samotná zdravotnícka prax nie je totiž zárukou osvietenej mysle.

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia