Lukratívnosť záchraniek je vrtkavá

nedeľa, 15. september 2019, 12:29

Sú záchranky lukratívny biznis? Ak by sa ma to pani šéfredaktorka spýtala vlani na jar, odpoviem, že nie. Ani zďaleka. 

Verejnosť si neskôr už nevšimla, že cena záchraniek sa až do minulého roku prakticky nezmenila. Lukratívnosť biznisu tak významne klesala a bola skôr nostalgickou spomienkou. Áno, dalo sa ešte na tom zarobiť, ale len ak pacient ani personál neboli na prvom mieste záujmu majiteľa.

Mesačný paušál za stanicu RZP bol začiatkom roku 2018 na úrovni 99 % roku 2006. Paušál za stanicu RLP bol len o chĺpok vyšší, 102 % roku 2006. Gros nákladov na záchranku sú pritom personálne náklady. Poskytovateľ musí mať na nonstop prevádzku 4,7 zamestnanca na každú pozíciu v posádke. 

V situácii, keď za tých 12 rokov dosiahla inflácia 24 %, priemerná mzda narástla o 63 % a mzdy v zdravotníctve ešte viac, bola stagnácia cien paušálov neudržateľná. Skrátka a dobre, pred rokom a pol by som záchrankový biznis neoznačil slovom „lukratívny“. 

Na jeseň 2019 je však situácia iná. Od minulého roka došlo k výraznému navýšeniu paušálov, o vyše 40 %. Cena paušálu RZP dnes dosahuje 141 % roku 2006, v prípade RLP je to 145 %. Dnes je to teda opäť finančne zaujímavá služba.

Jej lukratívnosť má vo svojich rukách regulátor, ministerstvo zdravotníctva. Ono určuje cenu služby; ono spôsobilo jej dlhoročnú stagnáciu i nedávny prudký rast. Problémom je, že navýšenie cien o vyše 40 % je náhodné, nárazové, nepredvídateľné. 

V roku 2017 som navrhol, aby sa ministerské opatrenie regulujúce ceny záchranárskych paušálov stalo predvídateľným. Namiesto náhodného čísla v náhodnom čase by sa tam každý rok v januári automaticky valorizovala výška paušálu v závislosti od rastu nákladov regulácie (platový automat, minimálna mzda, nočná a víkendová práca, Dankove poukážky…). Tým pádom by rovnako poskytovatelia ako i poisťovne vedeli vopred, s akými zdrojmi treba počítať, dalo by sa to plánovať a nebolo by to závislé od vrtkavej politickej vôle.

Nie, tento návrh neprešiel. Hoci vzorec bol, aj vďaka asociácii poskytovateľov záchraniek, na svete.

Poskytovatelia záchraniek sú teda v plnom područí politickej svojvôle. Len ministerstvo zdravotníctva dokáže za dnešných okolností zabezpečiť, aby zo záchraniek bol lukratívny biznis.

Tým, že nastavuje výšku výnosov. A tým, že nekontroluje, akú službu za tú cenu dostávame.T

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia